2 juni: Tillsammans mot rasism

Stockholm 2 juni: Demonstrera mot rasismen. Foto: Natalia Medina.

Av Offensiv // Artikel i Offensiv

När detta nummer av Offensiv publiceras är det strax över en vecka till den antirasistiska demonstrationen den 2 juni, arrangerad av det nystartade nätverket Tillsammans Mot Rasism (TMR). Allt fler organisationer och föreningar har anslutit sig, och det totala antalet medarrangörer ligger i skrivande stund på över 20 stycken.

Affischer har tryckts och satts upp, flygblad har designats och delats ut på flera ställen runt om i Stockholm, och platsen för demonstrationen är bestämd: Vi ses på Norra Bantorget klockan 13:00 på söndagen den 2 juni.

Den organiserade antirasismen är svaret på den eskalerande rasismen från den blåbruna regeringen och den övriga högern, inklusive Socialdemokraterna. Demonstrationen arrangeras en vecka innan EU-parlamentsvalet, då högerextrema och nationalistiska partier förväntas bli störst i 9 länder. Fort Europa har eskalerat repressionen med en ny migrationspakt, vilket Socialdemokraternas Heléne Fritzon beskriver som ”en gemensam överenskommelse för att skapa ordning och reda”, med resultatet att ”det kommer färre till Europa.” (SVT den 13 maj).

Under hösten 2024 ska riksdagen debattera och besluta om den föreslagna angiverilagen (officellt kallad ”informationsplikt”) som ska tvinga välfärdsanställda att ange papperslösa till Migrationsverket. Redan idag har flera fackförbund, inklusive Sveriges Lärare och Vårdförbundet, meddelat att de inte kommer att följa lagen om den

Louise Strömbäck, skyddsombud och medlem i Seko Tunnelbanan, klubb 111. Foto: Natalia Medina.

Varför beslutade ni att ansluta er till nätverket?

– Klubben har i sin arbetsordning att vi ska verka mot rasism, så egentligen var det en självklarhet för oss. Vi är en mer kämpande klubb än många andra, och där ingår det att stå upp mot orättvisor.

Sverigedemokraterna har nyligen täckt en hel tunnelbanevagn i sin partireklam inför EU-valet, precis som under valkampanjen 2022 när de klädde om en hel vagn till ”återvandringståget”. Hur har responsen varit från personalen?

– Jag tycker att det är hemskt. Regionen hade egentligen beslutat att inga partier fick annonsera på en hel vagn, från och med riksdagsvalkampanjen år 2026. Men i beslutet ingick alltså inte EU-valet 2024 så SD fick sätta upp reklamen på en ren teknikalitet. Precis som när det blev ramaskri under 2022 så är det många som inte vill åka i den här SD-vagnen heller, och förarna vägrar köra. Många av förarna och stationsvärdarna tycker att det är jobbigt och vi har gjort en riskanalys för personalen. Lösningen blev att MTR har beslutat att den vagnen alltid ska vara i mitten av ett långt tåg, så att ingen förare ska behöva sitta i förarhytten.

Länk till Facebook-evenemanget hittar du här: https://www.facebook.com/events/7353152918145587

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!