20 000 i största antirasistiska demonstrationen

2013-12-23 15:56:48


På marsch mot nazistiskt våld.

Dagens demonstration i Kärrtorp är den största antirasistiska demonstrationen någonsin i Sverige. 20 000 samlades på Idrottsplatsen som ett svar på nazisternas attack på förra söndagens demonstration.

 

Demonstranter kom i tusental med tunnelbana och buss, och lika många kom gående från Kärrtorp, Bagarmossen och hela Linje 17.
Den massiva uppslutningen markerade det starka stödet för antirasismen och ilskan mot nazisternas attack.
Försöken från vissa media att beskriva nazisternas attack förra söndagen som “tumult” mellan två grupper av “extremister” fick ett resolut svar. Även polisen gjorde liknade beskrivningar direkt efter nazistattacken.

Dagens demonstration visade att antirasismen i Kärrtorp är folkligt förankrad. Ungdomar, pensionärer, arbetare, folk från hela Stockholm kom för att visa sitt stöd, för att visa att de är antirasister.
På torget vid T-banan samlades tusentals för att lyssna på trummor som spelades av Riotsamba, Sambomban och Yakumbe. Därefter gick ett mäktigt tåg till Idrottsplatsen.   Där hälsades de välkomna av Enzo Costa från Studenter mot Rasism och Zandra från Linje 17.
– Vi är just nu på den fotbollsplan där folk först upptäckte nazisternas aktiviteter i området. De tränade militärmarscher och Hitlerhälsningar här på den här fotbollsplanen. Nu tar vi den tillbaka. Nu tar vi Kärrtorp tillbaka. och vi tar tillbaka det för alltid och vi krossar nazismen, sa Enzo Costa till stora applåder.

Första talare var Petri Myllykoski, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och funktionärsansvarig på demonstrationen.
– Nazisterna anföll oss – en beväpnad och planerad attack. Kalla dom inget annat – som media ibland gör – dom är nazister. Dom hyllar Hitler och hans nazistiska terrorregim.
– Det var vi – alla som demonstrerade som kollektivt tillsammans drev bort nazisterna. Det var en stor seger – eller hur?, sa Petri Myllkoski och fick applåder och ett rungande Ja till svar.
Han tog också upp kritiken av polisens agerande förra söndagen:
– Ni vet säkert att vi från arrangörerna nätverket polisanmält polisen. Polisen underskattade hotet, slarvade bort information och i slutänden till och med skyddade nazisterna mot demonstranternas vrede.
– Nu vill vi ha svar från polis och domstolar: Blir några nazister dömda? Att 23 släppts är inget bra tecken. Inte heller att de anklagas för våldsamt upplopp när det var mordförsök, sa Petri Myllykoski och fick nya applåder.

Talade gjorde också Lena Ezelius, kärrtorpsbo och ordförande för Kommunal Gullmarsplan. Hon tog upp hur rasismen försöker använda orättvisor för att attackera invandrare:
– Det är inte invandrarnas fel att barnfattigdomen och klassklyftorna ökar i Sverige. Det är inte invandrare som hittat på att svenska företag använder utländsk arbetskraft på mycket sämre villkor. Det är inte invandrare som som startat skolor och driver äldreomsorg där våra skattepengar går ner i ägarnas fickor istället för till våra barns skolor och våra äldres omsorg.
– Rasister och nazister tror att vårt människovärde sitter i färgen på vårt skinn. De tycker inte att homosexuella har något existensberättigande, och de tycker att demokrati är helt förkastligt.
– Det här är det bästa sättet att fira jul på, sa Lena Ezelius och fick mycket starkt medhåll.

Andra talare var Nathan Hamelberg, Sandra från Linje 17, Julieta från Studenter mot rasism på Kärrtorps gymnasium och Megafonen.
Bianca och Tiffany uppträdde med låten ”PK-tjej” som det första inslaget av många artister.
De följdes av en lång rad titanter inom hiphopen som Lilla Namo, Carlito, Amsei Brown, Mohammed Ali, Ison & Fille Dani M, Sebbe Staxx, Adam Tensta, Adams Ray, Dida, Nebay Meles, Stor, Linda Pira och Labyrint.
Andra bejublade artister var Jenny Wilson och Hoffmaestro.
– Det var fett mäktigt att vara med och se så många ställa upp tillsammans mot smutsfolket som tror de kan hota oss, ropade Aki från Labyrint från scenen. Efter uppträdandet intervjuade Offensiv honom (se kommande artikel).

Petri Myllykoskis tal innehöll en sammanfattning av dagens demonstration och kampanjen:
– Kärrtorp har lärt oss att antirasismen kommer underifrån, från vanligt folk. Att det behövs organisering, lokalt och över hela landet mot nazism och rasism.
– För att stoppa rasism och nazism behövs gemensam kamp mot alla orättvisor. mot rasistisk splittring.

Under demonstrationen såldes över 350 Offensiv och 25 prenumerationer. Många deltagare var intresserade av att veta mer om Rättvisepartiet Socialisterna, vars lokala partiförening inledde kampanjen mot nazisterna i Kärrtorp för en månad sedan och är aktiv Linje 17 mot rasism som arrangerade dagens demonstration.

3 timmar i SVT från Kärrtorp


Tal av Petri Myllykoski, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna Kärrtorp 22 december

Jag heter Petri Myllykoski och är bussförare och boende på Linje 17.
Sen förra söndan – har Kärrtorp blivit känt som ett antinazistiskt och antirasistiskt styrkefäste. Och idag ännu fler – otroligt bra och stärkande att se er alla här idag – Det här är bästa möjliga start på julfirandet.

VAD VAR DET SOM HÄNDE I SÖNDAGS?
Nazisterna anföll oss – en beväpnad och planerad attack.
Kalla dom inget annat – som media ibland gör – dom är nazister. Dom hyllar Hitler och hans nazistiska terrorregim.
Nazister har mördat minst 25-30 personer i Sverige sedan mitten av 1980-talet.
Attacken i söndags var en förberedd, väpnad attack för att skada och döda. Nazisterna hade påkar, glasflaskor, knivar, knallskott, bengaler mm.
Vilka är nazisternas fiender? Alla som är mot dom – men särskilt invandrare, judar, socialister, feminister, hbt-personer, fackligt aktiva. I söndags stod hotet klart – men också svaret.

Jag var funktionär förra söndan – det var vi – alla som demonstrerade som kollektivt tillsammans drev bort nazisterna. Det var en stor seger – eller hur?
KÄRRTORP I SÖNDAGS SKAPADE EN VÅG ANTINAZISM OCH ANTIRASISM I HELA LANDET – OCH ÄVEN I ANDRA LÄNDER tex  HAMBURG & HELSINGFORS
KÄRRTORP HAR DÄRMED SATT PRESS PÅ POLISEN, STATEN OCH MEDIA – OCH PÅ POLITIKERNA!
Ni vet säkert att vi från arrangörerna nätverket polisanmält polisen. Polisen underskattade hotet, slarvade bort information och i slutänden till och med skyddade nazisterna mot demonstranternas vrede.
26 nazister greps – viktigt att veta – alla som greps var nazister. Det var inte – som en del poliser och media först sa – två grupper som stred i söndags – det var nazister mot demokratiska antirasister.

Nu vill vi ha svar från polis och domstolar: Blir några nazister dömda? Att 23 släppts är inget bra tecken. Inte heller att de anklagas för våldsamt upplopp när det var mordförsök.
Det kan inte vara något annat än mordförsök när dom kastade flaskor och stenar mot barnvagnar. De följde samma plan och är alla lika skyldiga och måste dömas till stränga straff – eller hur?

VAD SKA VI GÖRA NU – DET HÄR KAN BLI STARTSKOTT PÅ EN NY STOR ANTIRASISTISK RÖRELSE SOM VISAR VÄGEN FRAMÅT

Kärrtorp har lärt oss:
– antirasismen kommer underifrån, från vanligt folk
– det behövs organisering, lokalt och över hela landet
– för att stoppa rasism och nazism behövs gemensam kamp mot alla orättvisor – det ser jag dagligen i mitt fackliga arbete, t ex under busstrejken i somras

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!