2006 – Frankrike i revolt

2006-12-09 23:29:19
Inom loppet av en vecka har Frankrike lamslagits av strejker och massdemonstrationer mot regeringens CPE-lag.

CPE, le contrat première embauche (första anställningskontraktet), innebär en upp till två år lång provanställning (i förra veckan prutat till ett år av Chirac) för ungdomar under 26 år. Under denna provanställning kan de avskedas när som helst, utan att arbetsgivaren behöver ange något skäl.
Lagen klubbades igenom i början av mars och var en del i en rad försämringar i anställningstryggheten. Om CPE-lagen inte stoppas väntar nya försämringar, i Frankrike och andra EU-länder.
Utgången för slaget om arbetsrätten och anställningstryggheten i Frankrike får betydelse för hela EU. En seger i Frankrike skulle vara ett hårt slag mot nyliberalismen och ge impulser till arbetarkamp runt om i världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!