21 jan: Nej till Nato – nej till Erdoğan

Visa ditt motstånd mot krig, Nato och Erdoğan – och ditt stöd till kurderna, fred och demokrati. Slut upp den 21 januari (Foto: Johannes Lundberg).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 21 januari demonstrerar vi mot Nato och Erdoğan i Stockholm. Protesten lär få ytterligare spridning och bevakning efter förra veckans uppmärksammade dockprotest.

Efter Rojavakommittéernas protest förra veckan, där de hängde upp en docka föreställande odågan Erdoğan utanför stadshuset i Stockholm, har etablissemangspolitiker rasat mot denna aktion som ”försvårar Natoansökan”. Om så är fallet är det väldigt bra.
Aktionen fick den turkiska terrorregimen att rasa och ställde in talmannen Andreas Norléns besök till Ankara, som skulle ha ägt rum föregående helg.
Erdoğan talesperson, Fahrettin Altun, skrev på Twitter att ”det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”, och fortsatte med att skriva att Sverige måste hålla sina löften om de ska få gå med i Nato.
Såväl de blåbruna politikerna som Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson har fördömt agerandet. Till TV4:s Nyhetsmorgon sa statsminister Ulf Kristersson (M) också att:
– Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet.
Erodğankryparen Kristersson sa också på en pressträff att det är en ”avskyvärd” aktion och att ”vi hade visat exakt samma ilska”.

Till SVT Nyheter den 13 januari säger också yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att regeringen har uppvisat en ”sagolikt böjbar rygg” inför Turkiet, och kritiserar regeringens uttalanden om dockaktionen:
– Det är övertoner så det står härliga till. En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig, men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) menar å sin sida att den reaktionära turkiska regimen är ”vår blivande allierade”. De i de närmaste hyllningarna till den turkiska regimen, som fängslar journalister, bombar kurder och förbjuder vänsteroppositionella partier, är skandalösa. Tusentals medlemmar i vänsterpartiet HDP är i fängelse och har ofta ”dömts” utan rättegång.
Men för den svenska staten och härskande klassen står medlemskap i krigsalliansen Nato över allt annat. Mänskliga rättigheter, pressfrihet, demokratiska rättigheter och yttrandefrihet är små pris att betala för att stärka Västimperialismen och sitt eget krigsindustriella komplex. Vapentillverkaren Saab menar att Natomedlemskap (och krig) är ”bra för affärerna” till exempel.
Och svenska staten har länge exporterat vapen till diktaturer och krigförande länder – år 2021 exporterades vapen till ett värde av 20 miljarder kronor, varav 40 procent av vapenexporten gick till diktaturer. Förenade arabemiraten var den största köparen av svenska vapen, som är djupt inblandade i det fasansfulla kriget i Jemen.

De satsningar på militär och en förstärkt våldsapparat från de imperialistiska blocken och dess medlemsländer – däribland Sverige – löser ingenting och skapar allt annat än ”trygghet”, som Natoförespråkarna hävdar.
Nato är i allra högsta grad en anfallsallians, en allians för krig. Det handlar varken om fred eller försvar, utan om maktintressen, ekonomiska intressen och geopolitiska intressen. Ingen kapitalistisk, borgerlig stat eller makt har fred som ett huvudintresse. Natos så kallade ”fredsbevarande” styrkor kan mer utläsas som ”Västimperialismens intressens bevarande” styrkor.

Demonstrationen den 21 januari, som arrangeras av Allians mot Nato (en bred sammanslutning av organisationer som exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna, Rojavakommittéerna, Allt åt Alla, SAC, NCDK med flera), blir viktig.
Vi måste organisera motstånd mot Natoansökan, svenska statens horribla kryperi inför den turkiska terrorregimen, mot utvisningar av kurder och den groteska upprustningen av militär och ”försvarsmakt” på bekostnad av verkliga behov i samhället, som vård, skola, omsorg med mera.

Tid:
Den 21 januari kl 14.00.

Plats:
Norra Bantorget, Stockholm.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!