24 människor tvingas på flykt varje minut

2016-06-22 11:03:06

foto: Kimmie Taylor
Hälften av världens flyktingar är barn.

Aldrig har så många män­niskor varit på flykt som nu. I slutet av 2015 hade antalet flyktingar i världen ökat till 65,3 miljoner, jämfört med 59,5 miljoner bara tolv månader tidigare. Hälften av världens flyktingar är barn.

Detta är första gången som siffran överstiger 60 miljoner, skriver UNHCR i sin senaste rapport om antalet flyktingar i världen, Global Trends 2016.  
Nästan en procent av världens befolkning är antingen asylsökande, lever som flykting i sitt eget land eller som flykting i ett annat land. Det betyder att var 133:e person i världen nu är på flykt – en siffra som saknar motstycke. Det är fler än befolkningen i Frankrike.
Med början i år 2011 har antalet flyktingar i världen ökat i en dramatisk och chockerande omfattning. I slutet av 2011 var 42,5 miljoner människor på flykt – fyra år senare var antalet flyktingar nära 23 miljoner fler, en ökning som nästan är lika stor som det sammanlagda invånarantalet i Sverige, Finland, Norge och Danmark.   
För tio år sedan räknade UNHCR med att i genomsnitt sex människor tvingades lämna sina hem varje minut – idag är siffran 24. Det är skakande siffror som  UNCHR presenterade bara två dagar innan riksdagens majoritet röstade ja till regeringens speciallagar mot flyktingars rättigheter.  

Huvudorsaken till varför antalet flyktingar blir allt fler är att antalet krig och väpnade konflikter tenderar att bli både dödligare och pågå under en längre tid.  
Syrienkriget, som nu har gått in på sitt sjätte år, har skapat nutidens värsta humanitära kris. Mer än hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Miljoner människor har tvingats fly till följd av krigen och stridigheterna i Somalia eller Afghanistan som har pågått i 30 respektive 40 år.
Ifjol var det det upptrappade och allt mer utdragna kriget i Jemen som tvingade flest människor på flykt – 2,5 miljoner, eller nio procent av befolkningen.
– Allt fler människor tvingas fly från krig och förföljelse och det är oroande i sig, men de faktorer som äventyrar flyktingars säkerhet ökar också. Ett skrämmande antal flyktingar och migranter dör varje år på havet. På land möts de av stängda gränser. Politik begränsar asylrätten i vissa länder, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i en kommentar som skulle kunna vara mycket skarpare med tanke på alla nya flyktingmurar som EU har byggt.
”EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser”, lyder Läkare Utan Gränsers mera korrekta beskrivning av EU:s omänskliga flyktingpolitik.

Trots att fler flyktingar än tidigare lyckades nå Europa ifjol för att söka skydd och asyl i något EU-land är det i de fattiga länderna som det stora flertalet flyktingar befinner sig.
86 procent av flyktingarna (under UNHCR:s mandat) befinner sig i så kallade utvecklingsländer, i närheten av krigsområdena. Den siffran stiger till över 90 procent om de palestinska flyktingarna under UNHCR:s systerorganisation UNRWA:s mandat ingår.  
Afrika söder om Sahara hyser ett större antal flyktingar än Europa påtalar UNHCR, som i Europa också inkluderar Turkiet, det land i världen som har tagit emot flest flyktingar. Men även Turkiet, i samarbete med EU, stänger sina gränser och syriska flyktingar som har försökt att korsa gränsen har skjutits ihjäl av turkiska gränssoldater.
Behovet av internationell solidaritet och global kamp mot imperialismens krig och plundring för flyktingars rättigheter är en brännande nödvändighet för att stoppa det barbari som UNHCR:s rapport skildrar och som kapitalismen och imperialismen bär ansvaret för.

RS och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal med Turkiet.
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller som stoppar flyktingar från att söka skydd och asyl.  
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.
  • Låt flyktingarna stanna. Flyktingamnesti – nu.
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.  
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet

Ensamkommande flyktingbarn i fara

Antalet flyktingbarn som har kommit över Medelhavet har hittills i år varit mer än dubbelt så många som under samma period ifjol. Mer än 9 av 10 flyktingbarn som har kommit via denna farliga väg är ensamkommande.Enligt en rapport, Danger every step of the way från UNICEF (FN:s barnfond),  har dubbelt så många ensamkommande barn kommit till Europa från Nordafrika i år jämfört med samma period förra året.
Under januari till maj kom 3 000 ensamma barn över Medelhavet till Italien under 2015 – under samma period i år var de så många som 7 000. Många av de ensamma barn och ungdomar som flyr  riskerar att utsättas för våld och sexuellt utnyttjande.
Ungdomar har vittnat om att ha tvingats arbeta hårt i flera månader för att betala människosmugglare för resan över Medelhavet. Många har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Då barn som reser ensamma är särskilt utsatta utnyttjas de enkelt av smugglare som vill tjäna pengar. Det finns inga säkra flyktvägar in i Europa som ständigt förstärker sina murar mot omvärlden, och då saknas även ett skyddsnät för de barn som flyr. EU bryter mot FN:s Barnkonvention när de stänger ute de barn som flyr för sina liv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!