2,4 ton avfall plockades i Haninges skogar

Robert Bielecki från RS och Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap (Foto: Privat).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

”Bli en miljöhjälte – nu rensar vi Haninges skogar på avfall”. Det var namnet på påskhelgens stora event som organiserades av kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap söndagen den 4 april. 

Över 220 deltog och plockade minst 2,4 ton dumpat avfall i 30 skogsområden runt omkring Haninge. Främst hittades plast, papp, frigolit, gummi, fimpar, glas, engångsgrillar och halvtomma flaskor med handsprit. Dessutom hittades batterier, metallskrot, taggtråd, gasbehållare, t-rödsflaskor, bensindunkar, smörjmedel, avloppsrensmedel och motorolja.
– Det är sorgligt att det slängs skräp i vår vackra natur. Jag och min sambo fyllde nästan två sopsäckar mellan järnåldersgravfältet i Jordbro och Gullringskärrets naturreservat. Vi hittade även stora fordons- och industriskrot både på gränsen till och inne i naturreservatet, exempelvis en bilaxel och en stor kvadratisk metallskiva från tillverkningsindustri, säger Robert Bielecki, aktiv i Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap och Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Mattias Bernhardsson, organisatör för söndagens miljöavfallsinitiativ, berättar varifrån allt avfall kommer:
• Överfulla miljöstationer och sopkorgar som töms för sällan av SRV och kommunen, när fåglar öppnar soppåsarna som ställs ute i det öppna blåser avfallet bland annat till skogs.
• Företagsdumpning.
• Privatpersoner på utflykt/hundpromenad med mera.
• Bilister. Mycket av allt det avfall vi ser längs vägarna blåser också till slut till skogs.
– Problemen är både strukturella och individuella; nedskärningar i SRV och kommunen, avsaknad av kraftåtgärder mot företag, en allt lägre friluftsvana och kunskapsnivå om naturen samt följaktligen mindre respekt för naturen, sammanfattar Mattias och fortsätter:
– Vi kräver bland annat att kommunledningen stoppar de beslutade nedskärningarna på Miljöverkstan; naturskolan vars aktiviteter, övningar och workshops utbildar skolklasser, nyanlända samt även allmänhet kring natur, hållbarhet, ekologi, allemansrätt, respekt och kretslopp.

– I slutändan krävs det en omvälvning av det ekonomiska system som förpestar vår natur lokalt, regionalt, nationellt och globalt – ett socialistiskt systemskifte, säger Robert och fortsätter: 
– Det avgörande för förändring är engagemanget underifrån, att bygga rörelser. Så vi är inte bara ute och plockar det andra har dumpat, vi agiterar för att höja medvetenheten och kräver skärpning av både Haninge kommun, SRV, privatpersoner och företag, avslutar Robert Bielecki.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!