25/11: Ryska feminister arresterades

Polisen gick hårdfört in mot aktivisterna.

av Rättvisepartiet Socialisterna & ISA // Artikel i Offensiv

På den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november agerade polisen i Moskva återigen med repression.

I Moskva vägrade myndigheterna ge tillstånd för en protest, då de fruktade att det skulle bli lika stort som förra året när över tusen personer, mest unga kvinnor, deltog. Återigen tvingades den socialistiska feminismen att tillgripa en ”enperson-demonstration”, den enda tillåtna juridiska formen av protest.
På två platser greps elva personer av polisen och fördes till två olika polisstationer. De första fem släpptes efter ett par timmar, men de sex som fördes till OVD Zamoskvorechye-polisstationen fick veta att de har anklagats för att inte lyda polisens order.
De sex är Syrga Chidaran, Kseniya Bezdenezhnykh, Aleksandra Rogacheva, Marta Khromova, Elizaveta Drepeleva och Vitalii Kudrin.
Ytterligare tre anhängare som gick till polisstationen för att uttrycka sin solidaritet arresterades även de: Natavan Mamedova, Anastasia Puzakova och Kseniya Samarina.

De aktivister som arresterades för att ha protesterat i Moskva mot mäns våld mot kvinnor hölls i fruktansvärda förhållanden och fick utstå polisvåld. 
De sex arresterade hölls först i två dagar i fängelsecell innan de togs till domstol. Cellen de hölls i var iskall, då den hade ett trasigt fönster med minusgrader utomhus. De fick två filtar, trots att de var sex stycken, och vägrades mat. Lampan i cellen var konstant på och polisen vägrade stänga av den.
Väl vid domstol dömdes en till 48 timmar i arrest och släpptes, två till tre dagar, två till fyra dagar och Syrga Chidaryan till fem dagar i arrest. Sedan fallet avslutades på fredag kväll hölls de i en iskall piketbuss i över tio timmar över natten, förvägrades extra kläder och varm mat. 
När Syrga krävde att de skulle registreras och inhysas i ordentliga faciliteter släpades hon runt på marken av polisen. Andra aktivister fick sina telefoner konfiskerade och har inte fått tillgång till sina advokater. 
Sympatisörer har varit vid domstolen och polisstationen i protest, där de har tagit med sig varm mat och kläder till dem, men det fanns ingen indikation på att de fördes vidare till de fängslade aktivisterna.

RS i Stockholm i protest utanför ryska ambassaden den 27 november.

Internationella solidaritetsprotester anordnades av ISA:s sektioner på flera håll, och mängder av protestbrev har skickats in. Som ett resultat har nu alla de fängslade aktivisterna släppts.
Rättvisepartiet Socialisterna ger allt stöd till kvinnokampen i Ryssland, som modigt kämpar mot den brutala repressionen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content