25 bolag gör en vinst på nära 400 miljarder

2006-12-20 13:57:24
Här är några som har råd med julklappar och mer därtill. De 25 största företagen på aktiebörsen gör en vinst på 390 miljarder kronor i år. Det är en ökning med 24 procent.

• 390 miljarder skulle räcka till löneökningar på 10 000 kronor i månaden för över tre miljoner löntagare i ett år!
• 390 miljarder motsvarar över hälften av statens budget, som i år är 776 miljarder kronor.
Ökningen av storföretagens vinster är makalös. År 2004 redovisade 120 bolag en vinst på 193 miljarder. Ifjol hade samtliga börsbolag en vinst på 400 miljarder – nu når enbart de 25 största nästan lika mycket, 390 miljarder.
Enbart Astra Zeneca håvar in en vinst på 63 miljarder, vilket till exempel kan jämföras med statens totala utgifter för universitet och utbildning på 44 miljarder.

Ingen demokrati

Dessa 390 miljarder ingår inte i någon form av ens skenbart demokratisk styrning eller kontroll.
En liten klick styr i hemliga sällskap.
En allt större andel av vinsterna delas även ut direkt till de stora aktieägarna, som familjen Wallenberg och nya spekulantkapitalister som Christer Gardell.
Vinsterna är ett resultat av arbetarnas arbete, men försvinner ner i kapitalisternas kassakistor. För att bryta deras makt och ge möjlighet att använda resurserna till samhällets bästa krävs en kämpande arbetarrörelse som utmanar kapitalet.
För över 100 år sedan bildades arbetarpartier och fackföreningar för att ta strid mot denna ordning. Idag gäller det att på nytt bygga upp verkligt kämpande arbetarpartier med en socialistisk politik.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!