25 november: ”Pandemin är en mardröm för de våldsutsatta kvinnorna”

Några av de plakat som lades på marken på Sergels torg (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

Den 25 november, internationella dagen mot våld mot kvinnor, anordnade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tillsammans med Kvinnorådet Amara, Unga Socialister, Ronak och Kvinnoförbundet Sara vad som troligen var landets första demonstration efter de nya restriktionerna som innebär kraftiga inskränkningar på demonstrationsrätten.

Då numera endast åtta personer får samlas på offentliga arrangemang som demonstrationer samlades just åtta på Sergels torg för att hålla tal till förbipasserande – men framför allt till alla de som deltog digitalt.
Maria Badri från RS och Unga Socialister var konferencier:
– Kvinnodominerade sektorer drabbas hårt av pandemin, som vård- och omsorg bland annat. Demonstrationsrätten måste bevaras, för det är ju inte som att demonstrationer utomhus sprider covid-19 speciellt mycket. Det har snarare varit för få demonstrationer, inte för många! sa Elin och passade på att tacka alla som är med digitalt denna viktiga dag.

Sedan lämnade hon ordet till Girin Kasirga, språkrör för Kvinnorådet Amara:
– Överallt är kvinnans kamp ett hot mot högern och totalitära, reaktionära och sexistiska ledare och regeringar. Våldet finns för att systemet är byggt på hierarki och förtryck, sa Girin och pekade bland annat på Rojavas modiga kamp som ett exempel på kvinnokampen idag.
Katja Raetz talade för Rättvisepartiet Socialisterna:
– Pandemin är som en mardröm för de våldsutsatta kvinnorna som tvingas vara hemma med sina förövare. Även om isoleringen förvärrar våldet är det inte orsaken till våldet. 1/4 av alla kvinnor utsätts någon gång för våld i nära relationer. Våldet kan vara sexuellt, ekonomiskt, fysiskt, och/eller psykiskt.
– Det här är en del av det strukturella kvinnoförtrycket. Det genomsyrar hela samhället, men arbetarkvinnor är särskilt utsatta. Kapitalism går ut på att upprätthålla klyftor och förtryck. Arbetsmiljön för arbetarkvinnor försämras hela tiden, särskilt med privatiserad och raserad välfärd. Det måste förändras.

Efter henne talade Aliya Rahimi, representant för Ronak:
– Kampen fortsätter. Kvinnor har modigt tagit steg för att uppnå sina mänskliga rättigheter och offrat sina liv för detta, och det finns många exempel.Vi uppmärksammar denna dag tills den dag då förtrycket inte längre finns. Våldet finns i alla länder, men ser annorlunda ut i olika länder. Låt oss kämpa tillsammans!
Kvinnoförbundet Saras ordförande Ayse Didar tog vid:
– Idag den 25 nov 2020 startar vi vår kampanj för att avskaffa våldet mot kvinnor. Vi kräver att femicide erkänns som brott av mänskliga rättigheter på internationell nivå. Femicide betyder att en kvinna mördas just för att hon är kvinna.
– Det är vanligt att kvinnoföraktet uttrycks genom att kroppen skändas och att våldet är synnerligen grovt. Dessa brott begås ofta av någon närastående eller av statsmakten mot kvinnor som kämpar, som i Rojava och Kurdistan.
– Vi vill vara en röst för alla kvinnor och avslöja de brott som har begåtts i världen. Länge leve internationell solidaritet!

Elin Gauffin för RS och ROSA (RS:s internationella feministiska nätverk) var sista talaren:
– Miljoner över hela världen demonstrerar idag på olika sätt. Vi är stolta över att demonstrera idag trots att regeringen inskränker demonstrationsrätten till att nästan inte finnas alls. Det är deras enda åtgärd för att stoppa viruset.
– I årtionden har vi kämpat, och innan våra mammor, och innan dess deras mammor, i generationer! Vi vann rätten att rösta, förskolor, aborträtt, samtyckeslag, könskorrigering och mycket annat. Vi tänker inte stå tysta när årtionden av framsteg håller på att glida världens kvinnor och fattiga ur händerna.
– Denna regering, som kallar sig feministiskt, kan glömma att vi ska gå med på försämrad arbetsrätt – det är som att legalisera sexuella trakasserier på jobbet, eller att vi ska gå med på marknadshyror – som är att säga fritt fram för våld i hemmet. Eller att vårdanställda ska utsättas för ständiga nedskäringar. Regeringen är ansvariga för det ekonomiska våldet mot kvinnor.
– En femtedel av alla kvinnor utsattes för våld av partner, expartner eller närastående ifjol. Sen kom pandemin och våldet har ökat dramatiskt, med 50 procent och 100 procent!
– Fördomar som rasism och sexism splittrar. Socialistisk feminism behövs för att ena och slå tillbaka mot kapitalismens utökade utsugning av oss.
– Internationell solidaritet vårt största vapen idag. Vi står med kvinnor i kamp över hela världen: Chile, Argentina, Kurdistan, överallt. Vi står med BLM. Vi står med alla de lärare och undersköterskor som redan innan pandemin gick på knäna. Vi står med alla flyktingar som Sverige inte släpper in. Vi står med den återkommande kvinnokampen i Indien. Inte minst står vi med våra systrar i Polen, som genom demonstrationer varje dag, vecka efter vecka, tvingat regeringen till reträtt vad gäller attacker på aborträtten.
– Du som lyssnar, går förbi eller alla tusentals som lyssnar, kom med i kampen! Jag är glad att vi kan göra denna demonstration idag med Amara, Ronak och Sara – RS vill tacka er för att ni alltid finns där och att den kurdiska kvinnokampen alltid finns där som en fackla i kampen.Vi tar digitalt varandras händer idag och tar sikte mot 8 mars.

Bilder från demonstrationen finns här!
Livesändningen finns här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!