250 miljarder till aktieägarna

2006-11-08 15:11:48
Företagens vinster fortsätter att öka och miljardregnet över aktieägarna slår alla rekord.
I år beräknas 170 miljarder hamna i aktieägarnas fickor, nästa år kan det bli fråga om hela 250 miljarder kronor.

”De svenska börsbolagen kommer att slå rekord i utdelningar nästa år och väntas öka dem med uppemot 40 procent jämfört med i år. Tillsammans med aktieåterköp och försäljningar väntas minst 250 miljarder kronor i kontanter frigöras till aktieägarna det kommande halvåret”, skrev Dagens Industri 2 november.
En ökning med 47 procent jämfört med årets rekordutdelningar ska jämföras med futtiga nära 4 procent i lönelyft som LO kräver för 2007.
Men i slutändan kan det handla om betydligt mer än 250 miljarder. Enligt en analys från SEB Enskilda kan den totala utdelningen (utdelning och återköp) bli nära 300 miljarder kronor nästa år.
Ett pengaflöde som banken beskriver som ”Det regnar kontanter över aktieägarna”.
Flera stora företag, till exempel Volvo, Scania, SKF och TeliaSonera, har nyligen beslutat att dela ut ännu mer till aktieägarna, så kallad extrautdelning. I TeliaSoneras portioneras det ut hela 28 miljarder till aktieägarna, varav 20 miljarder är i form av ”extrautdelning”. Varför inte istället slopa abonnemangsavgiften och låta alla ringa gratis?

Plundrar företagen

Företagens jättevinster går till aktieägarna, inte till investeringar och löner. Resultatet av denna plundring av arbetare och företagens kassor kommer att märkas i en försvagning av samhällsekonomin i allmänhet och av industrin i synnerhet.
250 miljarder är betydligt mer än vad förskoleverksamheten, skolbarnsomsorgen, skolan (grund- och gymnasieskolan) och vuxenutbildningen kostade landets samtliga kommuner förra året. Dessa verksamheter kostade enligt Skolverket totalt 170,8 miljarder kronor.
Kommunernas kostnader för äldreomsorgen (80 miljarder kronor) motsvarar inte ens en tredjedel av den summa som aktiägarna får dela på nästa år.

27 000 till var och en

250 miljarder skulle ensamt kunna finansiera statens årskostnader för ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp (sjukpenning och sjuk/aktivitetsersättning, som den tidigare förtidspensionen kallas) som beräknas till dryga 122 miljarder kronor nästa år och ekonomisk trygghet för familjer och barn (barnbidrag, föräldraförsäkring med mera) som beräknas kosta 62 miljarder kronor 2007.
Om istället Sveriges i dag 9 miljoner invånare skulle dela på de 250 miljarderna, skulle var och en få 27 700 kronor.

Per Olsson

Bolagens aktieutdelning per anställd

Bolag
Aktieutdelning
Utdelning per anställd 2007
Volvo
23 miljarder kr
278 275 kr
TeliaSonera
28 miljarder kr
1 021 785 kr
Atlas Copco
15 miljarder kr
593 518 kr
Scania
7 miljarder kr
217 317 kr

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!