30-31 mars – stormöten för välfärd och bostad

Ilskan och organiseringen växer mot de många attacker som den nyliberala regeringen ämnar genomföra.

Den 30 mars anordnar den nybildade Välfärdsalliansen med aktivister i hyreskampen, fackföreningar, miljöorganisationer och till försvar av välfärden ett stormöte i Stockholm. Dagen efter, den 31 mars, anordnar Hyresgästföreningen i Region Väst ett massmöte i Göteborg mot marknadshyror med en mängd talare (se längre ner). Motståndet gror och växer allt snabbare mot högerns nya attacker.

Stockholm 30 mars:

Alla med hjärtat till vänster inbjuds till Välfärdsalliansens stormöte i ABF-huset lördag den 30 mars för att tillsammans med oss dra upp planerna på hur vi ska bekämpa den hårresande fortsättningen på flera årtionden av ökande klyftor mellan rika och fattiga, stad och land, män och kvinnor liksom mellan socialt och etniskt segregerade stadsdelar.
Välfärdsalliansen kräver bland annat stärkta anställningsskydd, kollektivavtal och fackliga rättigheter, samt gemensam kamp för upprustad välfärd utan vinster, återupprättad asylrätt, social trygghet och rättvis klimatomställning!

Bakom initiativet står bland andra Seko Stockholm, Hyresgästföreningen Region Stockholm, Nätverket Rädda hyresrätterna, Nätverket för en gemensam välfärd och Norra Järva Stadsdelsråd, som nu får sällskap av fler rörelser som Internationella Solidaritetskommittén och Klimataktion!
Mötet kommer att redovisa kamp och protester, samt fortsatt organisering av motståndet mot högerpolitiken. En viktig del är kampen för trygga jobb och det motstånd mot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan i elva av Stockholms stadsdelar.
Detta kan då också bli bästa möjliga avstamp för planerna på en stor demonstration i mitten av maj, som eventuellt även skulle kunna genomföras på flera orter.
Eventet tillsammans med hela uppropet finns på facebooksidan för Nätverket Rädda hyresrätterna. Goda förhoppningar finns om att fler fackföreningar och sociala rörelser ska ansluta sig den närmaste tiden. 
Meddela också om er förening eller nätverk vill ansluta er!

Stockholm 30 mars: Välfärd, trygghet och klimaträttvisa! Dags för ny folkrörelse!
ABF-husets stora Z-sal, Sveavägen 41 kl 13-16


Göteborg 31 mars, talarlista:

Kristofer Lundberg, regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.Kristofer är journalist med fokus på bostadspolitiken. Han är mångårig politisk aktivist som lett proteströrelser som har stoppat ombildningar och utförsäljningar.
Kristofer är också utbildare och föreläsare om Hyresgästföreningens historia, dagens bostadspolitik och de sociala konsekvenserna vid nedskärningar, privatiseringar och ökade klassklyftor.

Dominika V Polanska,  docent i sociologi vid  Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.
Dominika forskar om stadsomvandling,  bostadspolitik, civilsamhälle och urbana sociala rörelser. 
Hon är medredaktör till boken Ockuperat, om svenska husockupationer från 1968 fram till idag och högaktuell med boken Renovräkt – om fastighetsägarnas maktspel.

Sara Garib, Ortens bästa poet i Göteborg 2018. 
På Ortens bästa poet-scen gjorde hon debut med sina texter om livet mellan husen. Sara började med poesi som 15-åring och har varit med och lyft poesi till en ny generation unga i förorten. I sina dikter skriver hon om ”the struggle of” en ”andra generationare”; om att vara ung och ha mixade identiteter.
Sara är idag en förebild för många unga, ordförande i den nystartade poesiföreningen MixPoetry, och jobbar sida vid sida med poeterna Nour Enabtawi och Yasmin Elemam.

Ronny Bengtsson, regionstyrelsen Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Ronny är journalist och senast författaren till jubileumsskriften Den första tiden om  Hyresgästföreningens 100 år. Ronny är föreläsare och skribent med fokus på hyresgästers inflytande och behovet av ekologisk omställning.

Anna Thomander, Hyresgästföreningen.
Anna arbetar på Hyresgästföreningen med fokus riktat till utbildning, med en facklig bakgrund inom Kommunal.
Anna är folkbildare och föreläsare med stor kunskap om folk- och arbetarrörelsen, vilket också ses inom hennes förtroendeuppdrag i ABF. 

Ulf Nilsson, förtroendevald inom Byggnadsarbetarförbundet.
Ulf är plåtslagare, facklig aktivist, aktiv inom nätverket Försvara strejkrätten. Han sitter i Byggnadsarbetarförbundets fullmäktige och talar till försvar av arbetsrätt och hyresrätt.

Göteborg 30 mars: Massmöte mot marknadshyra
Biograf Draken, Järntorgsgatan 15 kl 13.00

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!