30 september: En milstolpe i kampen mot nazism (uppdatering)

2017-10-02 10:49:31
Den 30 september 2017 markerar redan en milstolpe i den antirasistiska historien. Vad som i veckor har presenterats av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) skulle bli den största nazistmarschen sedan andra världskriget slutade i en massiv seger för antifascismen.

Nazisterna kunde inte ens ta sig fram till sin samlingsplats, utan fick stå omringade i timmar innan de med poliseskort fick ta sig tillbaka till en parkering i Mölndal.
Media och det politiska etablissemanget bedrev en skamlös hets mot påstådda vänsterextremister för att skrämma folk från att delta. Alla som skulle demonstrera mot rasismen pekades ut som våldsverkare dagarna och timmarna innan demonstrationen på Heden hade startat.
Men inget hindrade massorna för att först droppa in och sedan strömma in till Heden. Där var nya och gamla antirasister, unga, gamla, vita, svarta, från norr till söder. Det var helt fantastiskt.


Uppemot 20 000 gick
man ur huse och satte tillsammans stopp för nazistmarschen. Banderoller som ”Järnvägare mot rasism”, ”Spårvägare mot nazism”, ”Studenter mot rasism” och ”Folkmusiker mot rasism” svajade i vinden. Här fanns också hamnarbetarna, kommunalare, Lärarförbundet, hyresgästföreningar, ja här fanns alla möjliga antirasister.
Så går det när nazister ges ”tillstånd” att försöka avskaffa yttrandefriheten för alla andra – då måste alla vi andra reagera och sätta stopp. Och det gjorde vi. En terroristorganisation som NMR, som har bombat två flyktingförläggningar och en fackföreningslokal i Göteborg, ska INTE tillåtas marschera och frånta allas vår trygghet.
Heden, där nazistmarschen var tänkt att passera, var öppen och det var lätt att röra sig ut och in. Polisen bevakade dock massivt den planerade väg som nazisterna skulle passera på i närheten av Heden. Göteborgspolisen, som hade fått 1 000 extra poliser från resten av landet, vaktade nazisterna och deras planerade marschväg.


Rättvisepartiet Socialisternas tre bord
och tält på Heden var välbesökta och intresset stort. Det var en mycket stor efterfrågan på antinazistiska knappar och drygt 250 personer köpte Offensiv med framsidan ”Alla till Heden – Stoppa nazistmarschen”.
En av arrangörerna, Göteborgs antifascistiska front, hade en lastbil från vilken en rad organisationer talade. Med anledning av demonstrationens storlek, kanske uppemot 20 000, hörde bara en liten minoritet talen.
Runt hela staden pågick inte mindre än 12 andra demonstrationer och protester mot NMR. Varje tvärgata längs nazisternas marschväg var fyllda av demonstranter. Vid ett-tiden började fler demonstranter ta sig från Heden till olika tvärgator där det var tänkt att nazisterna skulle marschera.

När rapporter kom att nazisterna var fast vid Focus-huset nära Liseberg tog Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med Studenter mot rasism täten från Heden och uppmanade andra att sluta upp. Ett demonstrationståg som började med ett par hundra växte till tusentals som gick mot Liseberg där nazisterna hade fastnat.
När vi kom fram såg vi några nazistflaggor bakom polisavspärrningarna. Även andra antirasister fanns redan på plats och stärktes av den stora förstärkningen. Talkörer kunde höras högt genom vår bärbara ljudanläggning. ”Inga gator, inga torg, åt nazister i Göteborg”.
Det våld som förekom kom från poliser som utan förvarning brutalt pressade på med pepparspray och dragna batonger. Även med hästar tryckte de på för att få oss att backa. Det var väldigt få antirasister som trots polisvåld valde att kasta något – ett bra tecken på hög medvetenhet och disciplin.


Ingen grupp kan
ta på sig äran att ha stoppat nazisterna, utan det var ett samlat resultat av det tryck vi tillsammans har skapat av den breda mobiliseringen över hela Göteborg. Det var ett tryck med massiv uppslutning som gjorde att polisen stoppade nazisternas marsch.
Som Dagens Nyheter skrev: ”Den nazistiska demonstrationen i Göteborg hann aldrig ens starta. Nordiska Motståndsrörelsen stoppades redan innan de kom till sin tillståndsangivna samlingsplats. Istället för nazister tog motdemonstranter över Göteborgs avstängda gator”.
Efter att tusentals antirasister hade samlats för att blockera nazisterna vid Liseberg och polisen tvingades omfördela sina resurser dit, firade antirasister på Heden genom att gå igenom avspärrningarna och tåga på gatorna som var tilltänkta för nazistmarschen. ”Seger!” och ”Vi har vunnit!” skanderades efter nyheten kom om att nazisterna hade stoppats.
Att vi var så många, en av de största demonstrationerna mot rasism och nazism någonsin i Sverige, satte också tryck på polis och media. Alla stora nyhetsbolag sa nu rakt ut att NMR är nazister, från att tidigare ha kallat dem ”högerextrema” etc. De har också svårt att argumentera mot att demonstrera och stoppa nazisterna.
”Göteborg skickade hem NMR”, löd rubriken i GP dagen efter. ”Nazisterna kom till Focus, men sen var det stopp”.
”Nazisternas fiasko”, skriver Expressen om att demonstrationen uteblev och hade betydligt färre deltagare än utlovat.


En annan faktor
var nazisternas våld. De startade dagen med att gå till attack mot polisen med sin egen skyddsstyrka utrustade med sköldar, kravallhjälmar, skyddsvästar och tillhyggen, med resultatet att de hägnades in. ”Kaxigheten gjorde att de föll hårdare”, kommenterade Expressen. Vilken demoralisering detta är för nazisterna visas av de interna motsättningar som redan gror på den så kallade Nordiska Motståndsrörelsens egen sida efter fiaskot. Nazisterna är djupt besvikna över att de var så få. De var färre än 500 i det som de påstått skulle bli den största nazistmarschen sedan andra världskriget – i en del rapporter trodde de på 2 000. Deras ledare Simon Lindberg var bland de första som greps, vilket följdes av 35 till. 22 av dem var ännu på måndagen anhållna.
Den folkliga karaktären av demonstrationerna och trycket underifrån har tvingat media till en ärligare rapportering. ”De värsta farhågorna besannades inte, Göteborg besegrade nazisterna med tydlighet och fest”, skrev GT.
Polis på plats sa också till GP att ”stenkastarna var få till antal” och i efterhand har det avslöjats att bland de få som kastat bengaler och knallskott fanns högerextrema provokatörer som infiltrerat demonstrationen för att skapa kaos.

Socialdemokraterna, som har försökt att begränsa demonstrationen både genom att samla till en egen med övriga etablissemanget dagen innan och med SSU:s uppmaning till bojkott och istället samling på Järntorget, har isolerat och avslöjat dem.
Nu måste antirasismen ta vara på den spektakulära framgången och bygga på organiseringen. Nazisterna kommer att vara stukade ett tag, men det är den politiska situationen som har gett dem spelrum och den måste bekämpas.
Rättvisepartiet Socialisterna tackar alla socialister och fackliga som har mobiliserat till denna dag, alla 20 000 som slöt upp och alla medlemmar för de senaste veckornas arbete. Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter mot rasism drev en intensiv kampanj veckorna innan marschen, med torgmöten i förorter och centrum, talarturné i klasser på skolor, startade Studenter mot rasism-kommittéer, samt att medlemmar bjöds in som talare på möten, till exempel med fackförbundet Kommunal. Våra kontakter med Lärarförbundet var var en viktig del av mobiliseringen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!