31 000 i ny amerikansk storstrejk

av Elan Axelbank, Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer USA)

Strejkvågen i USA fortsätter när nu arbetare i livsmedelsbutiker strejkar för drägliga löner och villkor (foto: Socialist Alternative).

Arbetare runtom i USA börjar slå tillbaka. Lärare, snabbmatsarbetare och många fler har gått ut i strejk för att försvara sina löner och förmåner, men också för att vinna mer. Under torsdagen den 11 april gick 31 000 arbetare på livsmedelskedjan Stop and Shop i New England (nordöstra USA) ut i strejk för första gången sedan 1988. Vid Offensivs pressläggning (16 april) går strejken in på sin femte dag.

Stop and Shop ägs av ett stort multinationellt företag, Ahold Delhaize. I USA är de det elfte största detaljhandelsmarknadsföretaget och den tredje största livsmedelskoncernen, som äger många matvarubutiker på östkusten som Hannaford och Food Lion. Ifjol gjorde Ahold Delhaize över 18 miljarder kronor i vinst.
Arbetare strejkar som en reaktion på de många attacker som företaget gör i avtalsförhandlingen. Stop and Shop försöker höja hälsovårdskostnaderna med 500 procent – för vissa betyder detta en höjning från 120 kronor till 920 kronor per vecka. De vill ta bort OB-ersättning på söndagar och helger, slopa pensionssystemet, ta bort betald semester och införa ett lönetak för alla anställda. Samtidigt gör toppcheferna större och större vinster varje år.

Arbetare överallt bör stödja denna strejk. Om Stop and Shop lyckas besegra strejken ger det självförtroende till andra storföretag att göra liknande attacker mot arbetare överallt. Om arbetarna organiserar starka strejkvaktskedjor och den bredare arbetarrörelsen mobiliserar till aktivt stöd kan företagets attacker stoppas. Andra fackföreningar bör – likt Teamsters – ge löften om att inte strejkbryta. Det betyder att inte erbjuda några tjänster i syfte att hålla en affär öppen, som leveranser eller annan service, samt att sprida budskapet till sina medlemmar om att inte handla i affärerna, som Massachusetts sjuksköterskeförbund har gjort.
Socialist Alternatives medlemmar (CWI:s sympatisörer USA) är vid strejkvaktskedjorna varje dag för att hjälpa till att hålla energin uppe och upprätthålla starka strejk­vakts­kedjor. De strejkande bör stoppa kunder från att gå in i affärerna genom att prata med dem om vad som står på spel och varför de bör handla någon annanstans.
Om UFCW (Livmedels- och Handelsfacket) organiserade protestmöten utanför affärer där man uppmanar kunder och allmänheten att delta i solidaritet med de strejkande skulle vara en boost. Andra fack bör också ansluta en masse till dessa protestmöten. Arbetare är starkast när vi står enade!

I diskussioner vid strejkvaktskedjorna är många arbetare upprörda över hur lång tid det tog fackledningarna att kalla till strejken. Den här strejken kan användas som en startpunkt för att göra UFCW till ett mer demokratiskt fack med aktivt gräsrotsdeltagande och -medverkan. Detta skulle sätta facket i en starkare position för att effektivt stoppa framtida attacker från företaget och vinna framgångar.
För att hjälpa den processen bör fackliga representanter göra fler besök till affärerna för att hålla medlemmarna ajour och involverade samt ha fler fackliga medlemsmöten. Alla fackligt förtroendevalda borde få den genomsnittliga lönen som de arbetare de representerar får för att försäkra sig om att de hålls ansvariga av fackmedlemmar och deras intressen. Att vinna en sån förändring kommer att kräva organisering och tryck underifrån. 

Från lärare till butiksbiträden är arbetarrörelsen i USA i de tidiga stadierna av en pånyttfödelse. Om Stop and Shop-arbetarna vinner strejken är det en kraftfull uppvisning av arbetarnas förmåga att slå tillbaka och vinna, när de ställs mot skamlösa attacker från vd:arna. 
Arbetare och alla som stödjer strejken måste upprätthålla starka strejkvaktskedjor för att maximera företagets vinstförluster, och fackledningen måste stå på sig vid förhandlingsbordet. Ge allt för att vinna strejken!

Socialist Alternative säger:
• Nej till lönesänkningar och till nedskärningar i semesterersättningen.
• Behåll pensionssystemet och prisvärda hälsovårdskostnader.
• Behåll OB-ersättning på söndagar och helger.
• Arbetare och kunder ska inte strejkbryta – stäng ner affärerna.
• UCFW bör organisera protestmöten utanför affärerna för att visa fackets styrka och samhällets stöd.
• Bygg ett mer demokratiskt och stridbart fack med aktivt gräsrotsdeltagande och -medverkan för att försvara ytterligare attacker och gå på offensiven.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!