400 skoltjänster skärs bort i Göteborg – demonstrera den 25 maj

Sveriges Lärare samlar under maj månad till protester på några olika platser i landet under parollen: ”Stoppa nedskärningarna nu!”. I Göteborg kommer manifestationen att äga rum den 25 maj på Gustav Adolfs Torg klockan 17, i samband med kommunfullmäktigesammanträdet. I Göteborgs kommun planeras 400 tjänster skäras bort inom skola och förskola.
Bakgrunden är att de planerade massiva nedskärningarna i kommunernas budget för skolan bryter skollagen och arbetsmiljölagen – och dessutom mot barnkonventionen som numera är svensk lag. Enligt Sveriges Lärare i Göteborg kommer det att saknas 60 miljoner kronor för utbildningsförvaltningen och 20 miljoner för förskoleförvaltningen.

Totalt går skolan över hela landet 12 miljarder kronor back, enligt förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand, Sveriges Lärare i en intervju i facktidningen Vi Lärare. Dessa pengar hade behövts skjutas till från regeringen för att undvika nedskärningar som kommer att få förödande konsekvenser för redan barskrapade skolförvaltningar.
– Det som pågår är i grund och botten ett lagbrott. Alla huvudmän ska se till att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete på deras skolor och att elever får det stöd som de behöver, säger Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand, Sveriges Lärare i en intervju i facktidningen Vi Lärare.
Elever med särskilda behov, som redan nu är de som är värst drabbade av krisen i landets skolor, kommer tyvärr att få dras med godtyckliga hittepålösningar för att bota ett permanent systemfel.

Socialistiskt Alternativ i Göteborg kommer att kampanja under hela maj mot de groteska skolnedskärningarna och uppmanar alla att komma med i kampen samt delta på demonstrationen den 25 maj. ■

Britta Brus

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!