5 000 för klimatet i Stockholm

Av CHRIS BUDWEG & VILGOT KARLSSON // ur veckotidningen Offensiv

Fredagen den 22 september markerade slutet på den globala veckan för social klimaträttvisa, Climate Week of Action, som avslutades med en skolstrejk och demonstrationståg organiserat av Fridays For Future under parollen ”Vara Hoppet”. Att över 5 000 slöt upp var mycket stärkande och hoppingivande för klimatkampen.

Unga Socialister och Socialistiskt Alternativ deltog med ett livligt block i demonstrationståget tillsammans med många nya intresserade. Totalt samlade demonstrationen över 5 000 deltagare, och i skuggan av Tidöregeringens nya klimatförstörande budget var det ingen undran över att så många valde att gå med.

Därmed var kritiken av Tidöavtalet och den blåbruna regeringen ett återkommande tema på plakat, banderoller och slagord. Bland talkörerna hördes ”Skövla Tidö – inte skogen”, ”Vad vill vi ha? Klimaträttvisa!” och ”Change your diet, eat the rich”.

Framme vid slutdestinationen på Medborgarplatsen talade ett antal klimatkämpar, inklusive Sara-Elvira Kuhmunen från Sáminuorra, Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson, och flera från Fridays For Future.

Utöver kritiken mot Tidöavtalet fanns det en röd tråd både i talen och i hela demonstrationen av solidaritet med flyktingar, inklusive klimatflyktingar som kommer att bli fler och behöva mer hjälp under de kommande årtiondena, och gemensamt försvar av samers rättigheter mot statens nykoloniala politik – som både denna och föregående regeringar har stått för.

Det var stärkande att se så många skolstrejkande ungdomar i tåget, tillsammans med över 100 olika organisationer, rörelser och föreningar. Det är ingen tvekan om att klockan tickar för klimatet – och redan tickat alldeles för långt. Det krävs en omedelbar socialistisk samhällsförvandling på global skala för att bli kvitt de allt värre katastrofer, rovdrift, global uppvärmning och miljöförstöring som kapitalismen kommer att fortsätta innebära.

Klimatrörelsen samlar tusentals till demonstrationer – det som behövs nu är att strejkerna sprider sig även till facken och arbetsplatserna i samordnade protester under ett gemensamt program som kan få stopp på kapitalismens onda spiral av miljöförstöring och rovdrift. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!