5 000 på protestmöte mot högerns katastrofbudget

2018-12-19 13:57:13

foto: Amer Mohammed Ali
Folk är förbannade över de öppna attackerna mot arbetarklassen och klimatet i den nya blåbruna budgeten.

Under söndagen samlades enligt arrangörerna mer än 5 000 på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot den nya budgeten som M, KD och SD har röstat fram. Stämningen på fyllda torget präglades av viljan till kamp. Samma dag genomfördes även budgetprotester i Visby och i Lund.

Antirasister, feminister, klimataktivister, välfärdskämpar och antikapitalister samlades i tusentals på Medborgarplatsen. Den nya budgeten – som slår mot arbetare, unga och låginkomsttagare – innehåller skattesänkningar till de absolut rikaste.
Klassföraktet från M, KD och SD lyftes fram i de tal som hölls och de många frågorna smälte in i varandra.
Talen handlade om antirasism, men även om kampen mot sexismen, klimatet och om människor på flykt. Flera av talen hade ett klassperspektiv.
Bland talarna fanns Leo Rudberg för Fältbiologerna (som hade tagit initiativ till demonstrationen), 13-åriga Morrigan Hörnquist Malmberg, som är en av de som skolstrejkat för klimatet, och Jorge Maria Londoño från Ungdom Mot Rasism.

Den nya budgeten innebär slutet på fri entré till statliga muséer, nedskärningar på Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, att Jämställdhetsmyndigheten läggs ner, att klimatåtgärder som flygskatt
och bidrag till solceller skärs ned med ungefär två miljarder kronor, sänkt inkomstskatt för högre inkomsttagare motsvarande fyra miljarder kronor samt större satsning på polis och militär.
Budgeten som helhet är en regelrätt attack på arbetare, ungdomar och klimatet!

Det är allt för många år sedan så många samlades till en gemensam protest mot högerpolitiken. Att många frågor lyftes upp och var sammanhängande var viktigt och ett tecken i tiden.
Den 19 december planeras nya protester i bland annat Malmö, Göteborg, Umeå och Örebro.
Motståndet får inte stanna med dessa manifestationer och demonstrationer. På arbetsplatser, skolor och i bostadsområden behöver ett motstånd byggas. Det behövs nätverk, organisering och mobilisering. Frankrike har visat vägen och nu måste vi göra samma sak!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!