”5 procents chans att klara 2 °C”

Infernot som var Australiens skogsbränder 2020 kan bli mer regel än undantag om ingen förändring sker (Foto: CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

En ny dyster klimatstudie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature visar att vi just nu endast har 5 procents chans att hålla oss under 2 °C i global uppvärmning fram till år 2100. 

Enligt det ineffektiva Parisavtalet som slöts i december 2015 ska den globala uppvärmningen begränsas till under 2 °C, med ett mål på helst under 1,5 °C, till år 2100. Detta ska enligt avtalet ske med så kallade NDC:s, nationellt bestämda bidrag.
Men enligt klimatstudien med det långa namnet Country-based rate of emissions reductions should increase by 80% beyond nationally determined contributions to meet the 2 °C target är chansen till att nå dessa mål hopplöst små. Exempelvis räknar de med att det för USA:s del endast är en chans på 2 procent att klara målet! 
De pekar vidare på att om nuvarande trender håller i sig är chansen att klara sig under 2 °C bara 5 procent, men om alla länder klarar av sina uppsatta mål och fortsätter att jobba med att minska utsläppen i samma takt efter 2030 ökar chanserna – men bara till 26 procent.
Och som titeln på studien säger behöver utsläppsminskningarna öka med 80 procent utöver de nationellt bestämda bidragen, vilket knappt några stater ens når upp till.

Vad visar studien? Och vad visar verkligheten med allt värre klimatkatastrofer – torkor, översvämningar, skogsbränder med mera? Jo, att det globala kapitalistiska system vi alla lever under är totalt oförmöget att ändra kurs frivilligt.
Varken de politiker som företräder systemet eller ”näringslivet” kommer att lyfta ett finger för klimatet, eftersom de skulle förlora enorma profiter på det. Och inom kapitalismen går jakten på ökade vinster före alla andra behov – även planetens. 
Det finns ingen lösning på klimatkrisen inom kapitalismens ramar. De ramarna måste sprängas och ett helt nytt system baserat på klimatets, människans och djurens behov införas i dess ställe – ett socialistiskt system. Då kan vi genomföra den akuta gröna omställning som krävs samt demokratiskt planera samhället, ekonomin och all produktion och distribution av varor och tjänster, där arbetarklassen – den stora majoriteten av världens befolkning – innehar makten. 
För detta krävs det omfattande gemensam kamp från ursprungsbefolkning, facken, miljörörelsen, gräsrotsorganisationer, ungdomar och hela den samlade arbetarrörelsen. En enorm uppgift – men vi har inget annat val. Det visar verkligheten med all tydlighet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!