50 000 kronor till Somalia

Stark solidaritet för att hjälpa de översvämningsdrabbade i Somalia (Foto: AMISOM Public Information / Flickr CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Under fredagen den 29 november samlade somaliska kvinnor i samarbete med Rättvisepartiet Socialisterna (RS) till solidaritetslunch i Hammarkullen. Under fyra timmar samlades 50 000 kronor in till översvämningsdrabbade delar i Somalia. 

På kvällen bjöd RS in till diskussion i Hammarkullens Folkets Hus om de spridda massrörelser vi har sett under hösten.
– Det är en ny tid då vi ser massorna resa sig mot ekonomiskt förtryck och för demokratiska fri- och rättigheter i land efter land, inledde Johannes Lundberg.
Det finns såväl likheter som skillnader i dessa rörelser, men en sak de har gemensamt är att inspiration är hämtad från både klimatstrejkerna och kvinnokampen globalt. 

Inlägg kom om situationen i Somalia kopplat till klimatstrejken tidigare under dagen. Rapporter kom också från Iran, Chile och Bolivia, samt behovet av en rörelse i Sverige.
Helt klart står kampen internationellt högt på den politiska dagordningen. Under fredagen hölls samtidigt två andra möten parallellt om situationen i Chile respektive Bolivia.
Rättvisepartiet Socialisterna var tidigare i veckan inbjudet till ett panelsamtal om nyliberalismen och dess motstånd i Chile, Latinamerika och Sverige där Johannes Lundberg talade.