50 000 kronor till Somalia

Stark solidaritet för att hjälpa de översvämningsdrabbade i Somalia (Foto: AMISOM Public Information / Flickr CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Under fredagen den 29 november samlade somaliska kvinnor i samarbete med Rättvisepartiet Socialisterna (RS) till solidaritetslunch i Hammarkullen. Under fyra timmar samlades 50 000 kronor in till översvämningsdrabbade delar i Somalia. 

På kvällen bjöd RS in till diskussion i Hammarkullens Folkets Hus om de spridda massrörelser vi har sett under hösten.
– Det är en ny tid då vi ser massorna resa sig mot ekonomiskt förtryck och för demokratiska fri- och rättigheter i land efter land, inledde Johannes Lundberg.
Det finns såväl likheter som skillnader i dessa rörelser, men en sak de har gemensamt är att inspiration är hämtad från både klimatstrejkerna och kvinnokampen globalt. 

Inlägg kom om situationen i Somalia kopplat till klimatstrejken tidigare under dagen. Rapporter kom också från Iran, Chile och Bolivia, samt behovet av en rörelse i Sverige.
Helt klart står kampen internationellt högt på den politiska dagordningen. Under fredagen hölls samtidigt två andra möten parallellt om situationen i Chile respektive Bolivia.
Rättvisepartiet Socialisterna var tidigare i veckan inbjudet till ett panelsamtal om nyliberalismen och dess motstånd i Chile, Latinamerika och Sverige där Johannes Lundberg talade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!