6 juni: Demonstrera mot nazistmarschen

2007-05-30 12:01:28
Nazistiska organisationer genomför även i år en marsch i Stockholm den 6 juni. 800 deltagare applåderade talen från ledare från olika nazistiska organisationer vid fjolårets marsch.

I dessa gruppers program ingår överfall på invandrare, socialister, homosexuella och alla som stämplas som fiender av nazisterna.

Nazistvåldet

Ifjol genomförde de en våldsam attack på hungerstrejkande flyktingar i Göteborg på sin väg till Stockholm och 6 juni.
I år har den antinazistiska tidningen Expo rapporterat om nazister som gripits för grov misshandel i bland annat Göteborg och Östersund.
Inför årets marsch har nazisterna skakats av hårda interna motsättningar. Redan vid Salemmarschen i december hoppade en av grupperna, nationalsocialistisk front (nsf), av. Nsf, som öppet hyllar Hitler, ville ha en ännu tydligare rasistisk profil. Det senaste året har försöken från den nazistiska hemsidan info14, som leds av führern Robert Vesterlund, att organisera grupper av ”Fria nationalister” lett till strider. Den så kallade svenska motståndsrörelsen (smr) har känt sig utmanad. Detta kulminerade med en uppgörelse i Helsingborg, där lokala smr-ledare hotade en av info14:s aktivister med pistol.
Tidigare i våras verkade splittringen vara total och än så länge är det bara info14:s hemsidor som propagerar för 6 juni-marschen.

Hotet om våld

Men hotet från nazismen finns kvar även om deras enighet från de senaste åren nu brutits. De fortsätter att låtsas företräda ”svenskar” mot invandrare; de har inte ändrat sin våldsamma inriktning; de har ett fullständigt nazistiskt program, med hatet mot ”judar och kommunister” som huvudfråga.
De senaste åren har den antirasistiska rörelsen tyvärr inte lyckats samla till riktigt stora demonstrationer mot nazisterna.
Antifascistisk aktion, afa, har satsat på mindre aktioner utan förankring. De fackliga organisationerna, som måste spela en nyckelroll i kampen mot nazism och rasism, har i stort sett varit passiva.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) står för att samla så många som möjligt mot nazistmarscherna. Kämpande fackföreningar, invandrarföreningar, vänsterorganisationer, elevkampanjen och andra som är mot rasismen måste samlas i en kamprörelse. RS för fram ett socialistiskt program med arbetarkamp mot högerpolitik och rasism.
Inför årets 6 juni arrangerar Nätverket mot rasism en demonstration på Slussen klockan 11.
RS och Offensiv uppmanar alla som vill manifestera mot rasismen att delta i demonstrationen.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!