600 busschaufförer tvingas söka om sina jobb

UL i Uppsala – ett nytt upphandlingshaveri som drabbar de anställda hårt.

Hur många gånger har du behövt söka ditt eget jobb? 600 busschaufförer i Uppsala måste nu göra precis det.

När UL (tidigare Upplands Lokaltrafik) genomförde sin nya upphandling av busstrafiken för Uppsala, Enköping och Bålsta förlorade företaget Nobina sitt kontrakt och istället vann Keolis rätten att tjäna pengar på människors transportbehov där från juni 2022. 

Till skillnad från andra stora upphandlare har UL inte krävt att personalen följer med i övergången – en riktig kalldusch för de 600 chaufförer som därmed sägs upp och tvingas söka sina egna jobb på nytt. 

Av de drabbade chaufförerna väljer vissa nu att söka sig till nya branscher. Att privata företag tjänar pengar på något som borde vara en samhällsservice är illa nog men att dessutom hota tryggheten för de arbetare som skapar vinsterna är än värre. 

Här måste facket stiga fram och kräva garanterade återanställningar i det enskilda fallet men även förbud mot detta förfarande i framtida fall. 

Keolis är ett världsomspännande företag och skor sig sedan tidigare på kollektivtrafik runtom i världen och i Sverige. Under 2019 gick Keolis Sverige med nästan 204 miljoner kronor i vinst. 

Något så grundläggande som möjligheten att ta sig runt i sin stad borde prioriteras om vi ska kunna minska bilberoendet. 

En nyckelfråga för en grön omställning borde vara kollektivtfaik i offentlig regi utan vinstsyfte och som är billig och med täta turer för att på riktigt utmana bilar. För att nå dit behöver vi involvera samhällets arbetare i planeringen av turer och i andra frågor som direkt påverkar oss alla.

Lars Bjersing

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!