8 mars landet runt

Omkring 2 000 samlades på Sergels torg i Stockholm innan demonstrationen avgick (Foto: Vilgot Karlsson).

av Offensivs reportrar

Runtom i landet ägde demonstrationer rum den 8 mars, Internationella kvinnodagen. Nedan följer några axplock av orter där Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv deltog.

Stockholm

Tåget marscherade från Sergels torg till Norra bantorget (Foto: Sebastian Olsson).

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Stockholm är med i 8 mars-kommittén som anordnade årets 8 marsdemonstration i huvudstaden. Som mest samlades omkring 2 000 på Sergels torg för att ta del av de olika talen, innan det var dags för demonstrationen att marschera.
Katja Raetz, sjuksköterska och ordförande för RS Stockholm, var en av talarna på Sergels torg:
– Vi som demonstrerar här idag är del av en global kvinnokamp.  Det är kampen mot våldtäkter och mord på kvinnor som sveper över Latinamerika, men finns också i länder som Ryssland och Indien. Det är kvinnorna som står i första ledet i uppror mot militärdiktaturer och förtryck som i Iran, Libanon, Irak och Sudan.  Det är striden för rätten till abort som i Polen, Irland, Argentina. 
– Det som är gemensamt är att det är den feministiska kampen som underifrån utmanar det kapitalistiska systemet och dess högerpolitiker som reproducerar förtrycket varje dag, för vinstmaximering och för att upprätthålla makten. 
– Vi står enade i kampen mot högerpolitiken. Kvinnokampen är inte bara en dag om året, den sker varje dag! Jag uppmanar alla här idag, följ med i den internationella socialistiska feministiska kampen! 

RS gick som en av många organisationer och partier i demonstrationståget till Norra bantorget, med ett eget ungdomligt och energiskt block som samlade en stor andel.
”Våra kroppar, våra val – vi vill inte ha era jävla ideal”, ”Kvinnokamp – klasskamp, klasskamp – kvinnokamp” och ”Stoppa borgarna i papperskorgarna” var några av de talkörer som ekade från vårt socialistiska feministiska block.
Kampen fortsätter nu varje dag och hela tiden för ett samhälle och en värld fri från förtryck och orättvisor – en socialistisk värld.
RS Stockholm

Göteborg

Iranska aktivister var en stark röst i RS block i demonstrationen (Foto: RS Göteborg).

Internationella kvinnodagen, en symbol för alla kvinnors internationella kamp mot diskriminering, ojämlikhet och könsförtryck, har varit en inspiration för de medvetna och förtryckta kvinnorna i Iran och globalt som för en outtröttlig kamp mot den härskande klassen. 
I Göteborg samlades 1 500 personer. Den iranska flyktinggruppen Hör vår röst och Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade kvinnokampen i Iran. 

Idag ges den iranska kvinnokampen ett uttryck i arbetarnas, lärarnas och studenternas kamp, i kampen för miljön, i Kurdistans olika revolutionära rörelser och inte minst i upproret i november.
Ayoub Dabaghian

Luleå

Hög kampanda och livlighet kännetecknade marschen i Luleå (Foto: Jonas Brännberg).

Den 9 mars samlades cirka 35 personer i en liten men viktig demonstration på Storgatan i Luleå, organiserad av Lule 8 mars-kommitté där Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ingår.
När demonstrationen kom fram till Gula paviljongen framfördes en snabbt inövad version av En förövare i din väg till rytmen av grytlock och slevar. Därpå följde tal.
Liv Shange Moyo, aktiv i RS, höll det sista talet, en appell för en socialistisk feminism som knyter an Internationella kvinnodagen, till dess rötter i kamp och revolution, och visade på kraften i kvinnors kamp i världen – och behovet av att använda den kraften i kamp även lokalt.
RS Luleå

Helsingborg

RS på plats i Helsingborg (Foto: Anders Wemmert).

Cirka 100 personer demonstrerade i Helsingborg på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Demonstrationen organiserades av FemHbg och Refugees Welcome. 
Vid samlingen på S:t Jörgens plats hölls det appelltal mot nedskärningar inom vård, skola och omsorg i Helsingborgs kommun, vilket drabbar kvinnor extra hårt, samtidigt som hundratals miljoner läggs på utförsäljningar av kommunala verksamheter till privata intressen.
Anders Wemmert

Örebro

250 marscherade i Örebro (Foto: Leif Holmgren).

Runt 250 gick i demonstrationen i Örebro. ”Kvinnofrid nu!” var den övergripande parollen. 
”Sluta mörda, sluta slå, detta måste män förstå”, var en av de många talkörer som ekade under marschen.
Zozan Baransson från kvinnoföreningen Barin gav en internationell utblick hur våldet mot kvinnor över hela världen ökar.
– Alla kvinnors kamp i världen är vår kamp. När det gäller det sexuella våldet måste vårt budskap vara tydligt: våra kroppar är inte till salu.
Nu fortsätter vi kampen efter den 8 mars.
Leif Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!