8 mars: Mot sexism och krig

Den 8 mars var återigen en global kampdag. I Belgien demonstrerade tiotusentals under parollen ”mot sexism och krig” (Foto: ISA).

av ISA:s reportrar // Artikel i Offensiv

Den internationella kvinnodagen ägde rum mot bakgrund av kriget i Ukraina, som har omfattande effekter på miljontals kvinnors öde – först och främst i Ukraina, men också internationellt.

International Socialist Alternative (ISA) samt dess sektioner och anslutna kampanjer, inklusive ROSA International Socialist Feminists, organiserade för att göra den 8 mars till en dag för kamp mot sexism och imperialistiskt krig.
I både Belgien och Irland omvandlade våra socialistiska feministiska kampanjer ROSA sina lokala protestaktioner, demonstrationer och marscher till ”mot sexism och krig” som fick ett mycket stort deltagande.
Medlemmar av Socialist Struggle (ISA i Israel och Palestina) höll en strejkvaktskedja framför den ryska ambassaden i Tel Aviv mot invasionen av Ukraina och i solidaritet med ukrainska kvinnor som har blivit krigsflyktingar och tvingats fly för sina liv.

I Istanbul använde kravallpolis tårgas och pepparspray för att hindra tusentals demonstranter från att nå det ikoniska Taksimtorget, efter att stadens guvernör hade förbjudit marscher runt torget för att markera händelsen. Tiotals demonstranter togs också i förvar.
De turkiska myndigheterna är oroliga för att alla betydande demonstrationer som dessa skulle kunna vara en gnista för en större rörelse som utmanar Erdoğans styre.
Detta i en kontext som präglas av en djup frustration bland det turkiska folket över landets inflation, usla löner och växande arbetslöshet, som också ser en stigande våg av arbetarstrejker.

Socialist Alternative i USA.

I Mexiko demonstrerade 75,000 kvinnor i huvudstaden. Detta är officiella siffror, men som Alternativa Socialista (ISA) och ROSA-kamrater som deltog i demonstrationen kommenterade ”kändes det som en miljon”. Familjer till offer för kvinnomord eller försvunna kvinnor, kvinnor från ursprungsbefolkningen, studenter, transpersoner, barn och äldre kvinnor, läkare och journalister var alla närvarande.
I Pakistan hölls dussintals protester för att uppmärksamma 8 mars över hela landet med krav på ett slut på patriarkalt våld, lika löner och andra krav. Några av dessa protester samlade flera tusen demonstranter, bland annat omkring 2,000 i Lahore.

I både Sudan och Myanmar kopplade kvinnor den 8 mars till det pågående motståndet mot militärkupperna. Kvinnorättsgrupper tillsammans med grannskapsbaserade motståndskommittéer utlyste en flera tusen personer stark protest i Sudans huvudstad Khartoum, som slogs ner brutalt. ”Kvinnors krav är revolutionens krav”, stod det på en banderoll.
I Chile skakade en ungdomlig och militant protest med 200 000 personer Santiagos gator, där ISA- och ROSA-aktivister var närvarande med flygblad och en banderoll som förespråkade fri tillgång till abort, 36 timmars arbetsvecka, gratis vård och utbildning som en del av ett socialistiskt feministiskt alternativ samt en arbetarklassens regering.

ROSA och Alternativa Socialista i Chile.

Vi står i full solidaritet med Ukrainas folk och med offren för alla imperialistiska krig. Detta inkluderar de miljontals afghanska kvinnor och hbtq+-personer som nu lider under talibanernas brutala kvinnofientliga diktatur, som inte hade någon större chans att protestera den 8 mars i år utan att bli sparkade, piskade, beskjutna eller torterade.
Vi står i solidaritet med ungdomarna, kvinnorna och arbetarna i Ryssland i deras heroiska ansträngningar att bygga upp en rörelse mot Putins krig och regim, och med miljontals exploaterade och förtryckta i alla länder i deras kamp för att få ett slut på den ändlösa listan av fasor som kapitalismen och imperialismen har i beredskap.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content