8 mars runt om i landet

Jonatan Hellstrand från SAV var en av dem som ropade talkörer i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs reportrar

Stockholm

I Stockholm deltog Socialistiskt Alternativ och Unga Socialister i 8 mars-kommittén och arrangerade en demonstration tillsammans med Kurdiska Kvinnorådet Amara, Ronak (Kvinnorganisationen i östra Kurdistan), RKU, KP, SUF, Samidoun, Together 4 Palestine och KNK (Kurdistans Nationella Kongress). Demonstrationen samlade över 500 deltagare. På plats fanns också Shora (Rådet till försvar för det iranska folkets frihetskamp), KJAR, IMT samt Stop Amhara Genocide.
Demonstrationen inleddes med framförandet av den internationella kampsången Bella Ciao på kurdiska. Därefter talade Girîn från Kurdiska Kvinnorådet Amara om den revolutionära kurdiska kvinnokampen, som håller liv i lågan vid namn ”Kvinna, Liv, Frihet”.

Louise Strömbäck från Socialistiskt Alternativ talade om de ökande löneklyftorna mellan män och kvinnor, kampen för högre löner och bättre villkor inom den kvinnodominerade välfärden som urholkats till förmån för militarismen, samt om rätten till sin egen kropp som ständigt är hotad:
– När förtrycket ökar, ökar också motståndet. Miljontals i hela världen har demonstrerat mot kriget mot Gaza sedan oktober. (…) Allt fler kvinnor världen över går ut i strejk och protester mot krig, för rätten till sina egna kroppar, mot nedskärningar och för högre löner och bättre arbetsvillkor. Idag samlas vi här som en del av det motståndet. Sverige har tagit klivet in i USA:s krigsallians Nato, nu måste vi ta kamp mot krig och militarisering!
Boel Bernmark från Unga Socialister talade om den politiska polariseringen mellan unga tjejer och killar, ökningen av våld i nära relationer bland unga, hur rasism, sexism och hbtq+-fobi reproduceras av det kapitalistiska systemet, om den pågående antifeministiska backlashen och behovet av ett socialistiskt feministiskt motstånd. Tal framfördes också av Samidoun, Ejin från Ronak, Delara från KNK, Anita Salvén från KP, Lama från Together 4 Palestine som berättade om de kämpande palestinska kvinnor som mördats, skadats, torterats och fängslats av Israel. Yrsa Grip från RKU talade också.

Demonstrationen gick mot Gustav Adolfs torg, med talkörer som ”Jin Jîyan Azadî”, ”Klasskamp är kvinnokamp – kvinnokamp är klasskamp” och ”Internationell solidaritet, arbetarkvinnors kampenhet” ekande längs med Stockholms gator.
Vilgot Karlsson

Luleå

Foto: Jonas Brännberg.

I Luleå samlade Lule 8-marskommitté till en stark demonstration på internationella kvinnodagen under rubriken ”Solidaritet med Gazas kvinnor – mot krig, våld och förtryck världen över”.
Maria Erixon från 8-marskommittén sammanfattade manifestationens internationalism.
– Idag står vi upp för alla världens kvinnor. Jag har vänner som bor i Afghanistan som inte ensam kan lämna huset, som inte får ha ett eget bankkonto, som inte får arbeta eller gå i skolan. För dem vill jag manifestera idag. För alla kvinnor i Gaza och på Västbanken. De som förlorat sina barn och de som får föda sina barn på ett betonggolv utan smärtlindring, eller i ett tält med ständig skräck för flyganfall.
– De ukrainska kvinnorna som försöker överleva Rysslands angrepp och få familjen att klara kriget. Jag vill manifestera för de kvinnor i Sudan som utsätts för de mest brutala övergrepp, som ett krigsvapen, kvinnorna som stod på barrikaderna under revolutionen i Sudan 2019.

Manifestationen hade också tydliga krav kopplat till situationen i Sverige, med krav för högre löner och bättre villkor i kvinnoyrken, krossa sexism, rasism och hbtq+-hat och för att bygga en rörelse för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn. Eva från Gömda kvinnor tog upp kravet om en Lex Tintin-lag och Mailha talade för föreningen Aurora om situationen för kvinnor i Afghanistan. För Socialistiskt Alternativ talade Liv Shange Moyo:
– Det som mördas i Gaza är inte bara människorna vi sörjer, utan också människovärdet. Det som händer är en varning för alla, det slår mot alla som förtrycks. Vi kämpar för och med kvinnorna i Gaza, Sudan och överallt, och när vi gör det måste vi knyta ihop kampen med behovet av ett socialistiskt alternativ, vilket är en förutsättning för att kunna bryta upp förtrycket.
Jonas Brännberg

Karlstad

Foto: Erland Gadde.

Kvinnojouren och Tjejjouren i Karlstad höll en kort manifestation den 8 mars på torget i Karlstad. Man hade röda västar och plakat, och cirka 100 närvarande.
Det var två talare, en från Kvinnojouren och en från Tjejjouren som talade om mäns våld mot kvinnor. Det bjöds på kaffe och det fanns möjlighet att prata med dem.
Erland Gadde

Göteborg

Foto: Robert Bielecki.

I Göteborg på Internationella kvinnodagen den 8 mars samlades tusentals för att tåga från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen. Huvudtemat för demonstrationen var mot militarismen och mot kriget mot Gaza. Det var också en stor mängd palestinska grupper och fanor som strösslade demonstrationståget under talkörer som ”Kvinnokamp, klasskamp – klasskamp, kvinnokamp” och en mängd olika antikrigstalkörer.
Socialistiskt Alternativ deltog och förde fram vårt socialistiska feministiska politik och program. 27 Offensiv såldes också, tillsammans med en mängd antikrigs- och kvinnokampsmärken.
Vi för fram behovet av att länka samman kampanjer och frågor, som kampen mot militarism och krig med kampen mot nedskärningar, mäns våld mot kvinnor, de vidgande klassklyftorna med mera för en enhetlig motståndsrörelse mot kapitalism och imperialism.
SAV Göteborg

Lund

Foto: Anders Wemmert.

Drygt 100 personer samlades den 8 mars på Stortorget för att manifestera på den internationella kvinnodagen. Det organiserades av Socialdemokraterna, SSU, LO, Vänsterpartiet och Ung Vänster samt Miljöpartiet, så kanske hade man förväntat sig en större uppslutning. Men om man inte mobiliserar ens sina egna medlemmar blir resultatet därefter.
Socialistiskt Alternativ var naturligtvis där med namnlistor mot krigshets och kvinnoförtryck och försäljning av Offensiv.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!