8 mars världen över

Barcelona var fyllt till bredden, trots restriktionerna. Det visar på viljan att kämpa och att det finns så mycket kvar att kämpa för (Foto: Joanna Chichelnitzky).

Den internationella kvinnodagen den 8 mars blev åter en global kampdag. Men den fortsatta smittspridningen, restriktioner som i vissa fall innebar demonstrationsförbud samt repression som i exempelvis Ryssland kom att begränsa deltagandet. 

I nästan alla de nära 40 länder som ISA (den internationella socialistiska organisation som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör) och ROSA-kampanjen finns var vi medarrangörer eller tvingades att ensamma organisera manifestationer, vilket exempelvis gjorde det möjligt att arrangera demonstrationer i ett tiotal belgiska städer.
Som varje år den 8 mars gick tusentals kvinnor ut på gatorna i Katalonien trots att pandemin satte en gräns för hur många som fick samlas. Den största demonstrationen genomfördes i Barcelona och ”stämningen präglades som tidigare år av en beslutsam vilja att kämpa för kvinnors rättigheter, men också av fest”, rapporterar den engelskspråkiga elnacional.cat under rubriken ”Trots pandemin: Feminismen intar åter Kataloniens gator”.
Mäns våld mot kvinnor ha ökat dramatiskt under pandemin och i exempelvis den ukrainska huvudstaden Kiev tågade tusentals på den internationella kvinnodagen mot det sexistiska våldet.
Runt om i Latinamerika genomfördes manifestationer med särskild inriktning mot mäns våld mot kvinnor; ”Sluta mörda oss!”. Under årets två första månader har 190 kvinnor mördats i Latinamerika, enligt organisationen MundoSur.
I Myanmar blev den internationella kvinnodagen också början till en ny generalstrejk mot kuppen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content