9 000 namn mot ”Framtidens skola” har överlämnats

Nu måste trycket hållas uppe för att folkomröstningen ska ske på rätt sätt (Foto: Jonas Brännberg).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Måndagen den 14 oktober överlämnade Hela Kommunen Ska Leva och Lära (HKSLOL) nästan 9 000 namn till Luleå kommun, dryga 15 procent av medborgarna, med krav på folkomröstning om stordriftscirkusen i Luleå kommun.

I samband med överlämnandet sade Thomas Jonsson och Sandra Senbom från HKSLOL:
– Vi stoppar inte med detta! Redan på onsdag ordnar vi bullfest utanför Barn- och Utbildningsnämndens möte för att fira att skolorna i sörbyarna är räddade tills vidare.
– Ja det känns verkligen fantastiskt, men samtidigt lite skrämmande att de nu ska kontrollera namnen ett och ett, trots att de vet att vi har tillräckligt många. Om de vill återfå förtroendet bland folk kan de inte dra ut på processen! sade Sandra Senbom.

Sandras kommentar kom efter att kommunfullmäktiges ordförande Nihad Zara, som tog emot namnen, sagt att alla namnen ska gås igenom ”blad för blad” innan ärendet kan komma upp i kommunfullmäktige ”uppskattningsvis i januari”.
– Det blir ett väldigt gediget arbete. Med tanke på deras tidigare oro över kostnader kan man fundera över varför man ska lägga en eller flera heltidstjänster på att gå igenom varenda namn? Det lär ju ta många veckor. I så fall lägger de ju frågan i sträckbänken, kommenterade Pontus Johansson, HKSLOL.

Vad tycker ni om beskedet att det inte kommer att läggas fram något förslag om stängda skolor i sörbyarna?
– Det känns som en delseger, äntligen börjar de styrande dra åt sig öronen, säger Sandra Senbom.

Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar det enorma stöd som folk­initiativet har fått.
– Vi kommer förstås stödja förslaget om folkomröstning när det når kommunfullmäktige. Det är nu viktigt att hålla uppe trycket, för att det ska bli en folkomröstning och för att tvinga kommunledningen att ändra kurs. Vi kräver också att frågan i en folkomröstning ställs på det sätt som nästan 9 000 lulebor har krävt, säger Liv Shange Moyo, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!