9 november: Aldrig igen

Boel Bernmark från RS och Unga Socialister talade den 9 november (Foto: Natalia Medina).

av RS Stockholm // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 9 november samlade Rättvisepartiet Socialisterna i Stockholm till en manifestation för att minnas offren för novemberpogromen, också kallad kristallnatten.

Novemberpogromen är namnet på den förföljelse och det våldsamma angrepp mot judar i Nazityskland som utfördes av nazistpartiets paramilitära Schutzstaffel (SS) och Sturmabteilung (SA, ”Brunskjortorna”), ungdomsorganisationen Hitlerjugend och tyska civila under natten den 9-10 november 1938.
Två dagar tidigare hade den tyske diplomaten Ernst vom Rath mördats i Paris av den sjuttonårige polske juden Herschel Grynszpan. Mordet var ett desperat uttryck av ilska och förtvivlan från Grynszpan efter att hans familj, tillsammans med cirka 17 000 andra judar, utvisats från Tyskland till Polen samma höst.
Mordet användes som förevändning för att påbörja pogromer, våldsaktioner, mot den judiska befolkningen i hela Nazityskland. Planer på att genomföra storskaliga pogromer hade redan upprättats, och koncentrationslägren som redan användes hade förberetts för tusentals nya fångar.

Under natten brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönerum. Bostäder, kyrkogårdar och konstverk vandaliserades och bokbål upprättades. Hundratals judar misshandlades och våldtogs.
Över 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger. Den totala dödssiffran är oklar, men historiker uppskattar att flera hundra mördades, dog i arresten, eller begick självmord som ett resultat av pogromen.
Över 7 500 judiska butiker vandaliserades och plundrades. Skyltfönstren slogs sönder och det krossade glaset som täckte gatorna är anledningen till att pogromen ofta kallas för kristallnatten. Det är oklart vem som myntade begreppet.

På manifestationen i Slussen i centrala Stockholm talade bland annat Boel Bernmark från Unga Socialister om ungas medvetenhet om Sverigedemokraternas nazistiska rötter, vad nazismen i slutändan leder till och vikten av att aldrig glömma novemberpogromerna.
Bland övriga talare fanns också Arne Johansson och Vilgot Karlsson från Rättvisepartiet Socialisterna som bland annat tog upp behovet av organiserad kamp mot rasismen.
Senare samma kväll arrangerade Ung Vänster Storstockholm ett fackeltåg tillsammans med Vänsterpartiet, Läkare mot Rasism, Inga Rasister på Stockholms gator, Grön Ungdom och Stop Asian Hate Sweden.
Zoe Delgado från Ung Vänster talade bland annat om vikten av att hedra offren för nazismen och att visa att vi är många som tillsammans kämpar mot fascismen idag. Bland talarna fanns också Elena Karlström från Vänsterpartiet, Ingrid Eckerman från Stoppa utvisningarna till Afghanistan samt Natte Hillerberg från Läkare mot rasism.

Det blev en kväll fylld av solidaritet, ilska, sorg och kampvilja. Inga fler kristallnätter!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!