96,4 procent sa nej till utförsäljning av Öresundskraft

Folkomröstningen vann en lavinartad seger och verkar av allt att döma ha stoppat utförsäljningen (Foto: CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 12 januari i år hölls en folkomröstning i Helsingborg där frågan var ja eller nej till utförsäljning av det kommunala elbolaget Öresundskraft.

Bakgrunden till förslaget om utförsäljning är att Helsingborg sedan valet 2018 styrs av en borgerlig allians bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.. Man har passivt stöd av Sverigedemokraterna som är vågmästare.
Men även innan valet 2018 styrdes Helsingborg av en borgerlig allians som hösten 2017 lade fram ett förslag till försäljning av Öresundskraft till privata intressen för 7 miljarder kronor. Detta förslag röstades dock ner i kommunfullmäktige av en majoritet bestående av S, MP och V.
Våren 2018 vill M återigen sälja ut Öresundskraft och sommaren 2018 togs initiativ av gruppen ”Stoppa försäljningen av Öresundskraft” till en namninsamling för en lokal folkomröstning om eventuell utförsäljning. 
Den nya kommunledningen som tillträdde efter valet påbörjade omgående via en amerikansk konsultfirma att hitta budgivare som kunde köpa det kommunala bolaget. 
Kommunen betalade cirka 25 miljoner till det amerikanska konsultbolaget för detta arbete.

Trots ett stort hemlighetsmakeri från den styrande borgerliga alliansen vad gällde vem som var budgivare kom det till sist fram att köparen var pensionsföretaget AMF som ägs av Svenskt Näringsliv och LO. AMF ville köpa bolaget för 12,2 miljarder kronor, pengar som den styrande borgerliga alliansen påstår skulle användas till att ”rädda välfärden” (!).
Detta från samma borgerliga allians som driver igenom nedskärningar i vård, skola och omsorg och som driver på för att privatisera kommunala verksamheter.
När det stod klart att motståndarna till försäljningen hade lyckats samla in tillräckligt många namn för en folkomröstning gjorde högeralliansen allt för att förhala den. 
Det gick till och med så långt att ledande företrädare för M och L uppmanade folk att stanna hemma och inte gå och rösta!

Resultatet av folkomröstningen blev ett förkrossande nederlag för den styrande borgerliga alliansen: Nejsidan vann med hela 96,4 procent av rösterna. Allt pekar nu mot att det inte blir någon utförsäljning av Öresundskraft. Kamp lönar sig!
Nu gäller det att gå vidare och se till att stoppa försämringarna i välfärden. Då krävs det mobilisering av fackföreningar, intresseorganisationer och partier som säger sig vilja bekämpa den borgerliga politiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!