Den bekväma sanningen – en obekväm MUF-läsning

2008-06-30 20:59:24




Moderata Ungdomsförbundet gav för ett år sedan ut rapporten Den bekväma sanningen. Redan från utgivningsdagen var den inaktuell och mogen för soptippen.
Visst är MUF:s miljöanlys en bekväm sanning, men sanningen är att klimatet och världens miljö är allt annat än bekvämt. När MUF pratar miljö, påstår de att miljön är ­bättre nu än förr för oss människor. I Peking, där det gröna OS 2008 ska hållas, är luften så dålig att det går att jämföra med att röka två paket cigaretter per dag! Men, det är klart: idag kan ungmoderaten sitta i sin AC-ventilerade sportbil på Stureplan utan risk för att trampa i hästdynga. Det är bra miljö för en MUF:are: ”Att det är sämre luft i städerna är helt enkelt en sak som man får ­leva med. Du har ingen rätt att ­förbjuda alla andra som bor i städerna från att t ex köra mycket bil”.

Den fria viljans utsläpp

MUF försvarar också industrins ”rätt” till utsläpp med ”den fria viljan att flytta”. Redan i Sverige är detta resonemang absurt, då regeringen har infört regler som gör att många måste flytta dit jobben finns. Och i Kina måste man ta ett jobb fast att man kommer att dö om två år av allt gift för att alls överleva under de två åren…
MUF slår alla rekord i att inte förstå miljövetenskapen: ”numera räknas bland annat koldioxid – ett ämne som gör allt liv på jorden möjligt – som en luftförorening”. Vad moderata ungdomsförbundet inte tänkt på är att så gott som ALLA föroreningar finns naturligt. Det är ytterst få ämnen som människan skapat. Problemet är att halterna har höjts dramatiskt på grund av kapitalismens rovdrift.
MUF skriver om IPCC:s rapport att det är ”problematiskt” att dess ­ordförande har sagt att han hoppas att budskapet ska ”chockera människor och regeringar och ­utmynna i konkret handling”. Strävar inte alla forska­re efter att deras resultat ska påverka den verkliga världen? Men det är klart att det är problematiskt för MUF, när rapporten ­visar hur fel deras politik är. För att rätt beslut ska kunna fattas krävs att en bred och rättvisande bild presente­ras. MUF:s bidrag är i­stället att förvirra och förneka problemet in i det sista. En mer missvisande bild av klimathotet än MUF:s Den bekvä­ma sanningen är svår att hitta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!