A-kassan ger uselt skydd vid arbetslöshet

Höj omedelbart den oacceptabla låga a-kassenivån! (Foto: Peter Kroon / Arbetsförmedlingen)

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

OECD publicerar regelbundet statistik över hur mycket en familj på 2 vuxna och 2 barn har över att leva på vid arbetslöshet jämfört med vid arbete. Jämförelsen gäller EU:s 27 länder. A-kassan var från början tänkt att ge 80 procent av tidigare lön om man blir arbetslös. Men sedan en tid tillbaka kompenserar inte längre arbetslöshetsförsäkringen för inkomstbortfall. Arbetslösa får i genomsnitt bara runt 60 procent av sin tidigare inkomst från a-kassan. 

Enligt OECD:s jämförelse för 2020 hamnar Sverige på 21:a plats av 27. Av de nordiska länderna hamnar Sverige på sista plats.
OECD:s tabeller visar tydligt på att den som blir arbetslös inte kan leva på den ersättning som man får via a-kassan. Den som blir arbetslös tvingas på så sätt att ta första bästa jobb för att kunna försörja sig själv och familjen.
Detta är innebörden av den högerpolitik som regeringen för och som de borgerliga partierna vill fortsätta föra om de skulle bilda regering. De arbetslösa straffas för att de har blivit arbetslösa. Den som blir arbetslös ska tvingas tillbaka i arbete på grund av betydligt försämrade villkor. 

Indirekt blir detta ett sätt att tvinga den som är arbetslös att ta ett jobb med dåliga arbetsförhållanden och även sämre lön. I regeringens och högerpartiernas retorik kallas detta ”att det måste löna sej att arbeta”. De enda som detta system ”lönar sig” för är arbetsgivarna.
Det enda rimliga är att kräva att a-kasseersättningen återigen höjs minst till den nivå det var tänkt från början, det vill säga 80 procent av lönen. Allt mindre än detta är oacceptabelt. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!