”Abiy Ahmed förtjänar inte Nobels fredspris”

Etiopierna protesterade mot den ökade repressionen i landet (Foto: Robert Bielecki).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Söndagen den 13 oktober samlades etiopier till en protest på Mynttorget i Stockholm. Många av deltagarna protesterade emot att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har blivit tilldelad Nobels fredspris, trots att de etniska utrensningarna och förtrycket mot vissa folkgrupper har ökat under hans tid vid makten. 

Protesten handlade just om att huvudstaden Addis Abeba ska vara tillgänglig för alla etiopier, inte bara för vissa etniska folkgrupper.
– Det skulle ha varit en protest idag i Etiopien, men polisen förbjöd den. Så därför samlas vi här idag, berättar Henok Asschalew för Offensiv.
Flera demonstranter berättade att de anser att Abiy Ahmed inte förtjänar Nobels fredspris, då hans politik inte är bra för folket i Etiopien.

Han förtjänar inte fredspriset (Foto: Robert Bielecki).

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer all repression mot de olika folkgrupperna i Etiopien och står för internationell arbetarsolidaritet mot förtrycket.
Vi står för en enad kamp mellan fattiga och arbetare oavsett etnisk folkgrupp för gemensamma intressen – mot korruption och militärmakt. Det krävs en socialistisk politik för lika fördelning av landets resurser baserat på ett gemensamt offentligt ägande av jorden, industrijordbruk, andra större företag och verksamheter.