Abortkampen lever i Argentina

En av de stora demonstrationerna 2018. Kampen har fortsatt sedan dess (Foto: Prensa obrera / CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Kampen för rätten till abort i Argentina har varit hård och pågått i många år. Abortfrågan var en viktig del i president Alberto Fernández valseger för snart ett år sedan, men först nu har ett lagförslag om legalisering lagts inför kongressen. Aborträttsrörelsen är stark och trycker på för att få igenom lagändringen.

Förslag om att legalisera abort i Argentina har röstats ner åtta gånger av kongressen, men bara vid det senaste tillfället 2018 gick förslaget igenom i kongressens andra kammare för att sedan röstas ner av senaten. I år är det första gången en president lägger förslaget, och detta i kombination med den folkliga rörelsen för aborträtt kan innebära en seger.
Enligt den nuvarande abortlagstiftningen är abort totalförbjudet utom när graviditeten är en följd av våldtäkt eller där kvinnans liv är i fara. Det nya lagförslaget skulle innebära fria och säkra aborter till och med graviditetens fjortonde vecka och blir i så fall den mest liberala abortlagstiftningen i hela Latinamerika. Idag är det enbart Kuba, Uruguay och den mexikanska delstaten Mexico City som har fria aborter, till och med vecka tolv.

Sedan legalisering av abort först föreslogs för kongressen i Argentina år 2003 har kampen för rätten till abort varit aktiv, och 2018 var segern nära. Sedan dess har en del av senaten bytts ut, men trots att majoriteten av senaten stöder regeringen tenderar de att vara mer konservativa än resten av kongressen.
Varje år läggs 38 000 kvinnor in på sjukhus i Argentina på grund av komplikationer efter att ha gått igenom farliga och olagliga aborter. Att aborter utförs trots förbud är välkänt, och ett förbud innebär bara en ökad risk för kvinnors liv och hälsa.
Onsdagen den 18 november samlades hundratals utanför Argentinas nationalkongress för att kräva rätten till abort. Detta skedde dagen efter att presidenten lämnat in sitt förslag, och gav extra styrka åt lagförslaget. Demonstrationerna kommer fortsätta och kampanjen, och den nationella kampanjen för abort har även tagit fram sitt eget lagförslag som liknar presidentens men med mindre skillnader. President Fernández lagförslag ger bland annat läkare rätt att vägra utföra aborter av samvetsskäl. 
Det är något som kampanjen inte håller med om, med argumentet att de som är för samvetsvägran ofta är samma personer som är emot kvinnors rätt till sjukvård och andra rättigheter som gäller just kvinnor.

Frågan om rätten till abort har blivit en avgörande fråga för det argentinska folket, och majoriteten stöder den rättigheten trots att landet är starkt katolskt. Den kamp som har förts under alla dessa år har banat väg för möjligheten till seger som det nya lagförslaget innebär, och den visar att rörelsen inte ger sig. 
En seger nu skulle innebära ett stort uppsving för folket i Argentina och de folkliga rörelser som finns i landet, och det skulle även sätta press på grannländer att göra abort mer tillgängligt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!