Aborträttskampen måste fortsätta

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Enligt WHO utfördes mellan 2010-2014 omkring 56 miljoner aborter årligen över hela världen. 25 miljoner av dessa utfördes på ett osäkert sätt. Globalt sett är den vanligaste dödsorsaken för personer med livmoder i åldrarna 15-19 år komplikationer i samband med graviditet och förlossning, varav osäkra aborter står för en betydande del.
Rätten till abort förr och nu är en behändig bok på endast 116 sidor späckad med intressant och ofta förfärande information, nutidsfakta och historiskt perspektiv om abort.

Aborter har utförts i tusentals år, oavsett om det har varit lagligt eller förbjudet. Det går alltså inte att stoppa aborter med förbudslagar. Förbud leder endast till ett ökat antal illegala aborter.
Kampen mellan de som vill förbjuda abort och de som anser att det bara är den gravida själv som kan bestämma om abort har funnits i över ett sekel i Sverige, och inte förrän 1975 antogs lagen om fri abort i Sverige. Det första landet i världen som införde fri abort var Sovjetunionen 1920.
Kampen för rätten till abort är alltså fortfarande ett blodigt globalt slagfält mellan konservativa med i grunden patriarkal och auktoritär människosyn, och progressiva med demokratisk feministisk människosyn.

Boken Rätten till abort förr och nu gavs ut första gången redan 1982, då faktiskt Centerpartiet ville inskränka lagen om fri abort. Fyrtio år senare, 2022, röstade USA:s Högsta domstol bort gravida personers konstitutionella rätt till fri abort som funnits i USA sedan 1973. Den globala kampen för säkra och fria aborter är långt ifrån vunnen och måste hela tiden föras så att inte de antidemokratiska förbudsivrarna vinner mark.
Miljontals människor världen över ser hellre att miljontals människor skadas allvarligt eller dör i samband med illegala aborter än ger dessa bestämmanderätt över sina egna kroppar.

I boken tydliggörs även att abort är en viktig klassfråga; det är de ekonomiskt förtryckta som löper absolut störst risk att tvingas till osäkra och farliga aborter. Välbärgade kan mycket oftare finansiera sina aborter på ett säkert och ofta legalt sätt.
Boken tar också upp hur den feministiska kampen, framför allt vänsterns, har varit avgörande för att legalisera abort. Men den beskriver också hur aborträtten ofta har anpassats utifrån samhällets behov, istället för att definieras som en självklar mänsklig rättighet att bestämma över den egna kroppen.
Viktiga exempel på aborträtten i en rad olika länder ges också.

Det enda jag har att anmärka på är att författarna vid revideringen av boken inte samtidigt passade på att uppdatera språkbruket om gravida, då många gravida personer inte definierar sig som kvinnor.
Den här lilla boken som ser rätt så ”byråkratisk” ut är så bra och intressant att den kan användas i allt från grundskolan till personer som på olika sätt arbetar med gravidas rättigheter. Den är lika givande att läsa enskilt i sin favoritläshörna eller i grupp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!