Absolut nej till utförsäljningar

2008-04-02 14:19:16
I måndags blev det klart att franska Pernod Ricard köper statliga Vin & Sprit för 55 miljarder kronor.
Med utförsäljningen av Vin & Sprit följer snart nya stora utförsäljningar.
Näst i tur står sannolikt fastighetsbolaget Vasakronan, helägt av staten, som kan vara värt 40-45 miljarder kronor. Andra företag på utförsäljningslistan är exempelvis statliga bolåneinstitutet SBAB, Nordea och Telia Sonera. Enligt regeringen är det bara LKAB och Vattenfall som inte ska säljas ut. Men det är ett löfte som ingen ska tro på.
Borgarnas media har öst lovord över privatiseringsminister Mats Odell (kd) efter försäljningen av Vin & Sprit. Han har hyllats för att prislappen blev högre än väntat och för att regeringen nu på allvar påbörjar avvecklingen av all statlig företagsamhet.
Medias hyllning ska även ses som ett försök att dölja det faktum att regeringens privatiseringsiver bromsats av skandaler, skäliga misstankar om jäv och saknar stöd.
I en opinionsundersökning som gjordes juni 2007 var hälften emot privatiseringar, bara 28 procent var för och motståndarna hade ökat i antal.
Vin & Sprit var en vinstmaskin med en försäljning på uppåtgående. Särskilt i USA har försäljningen ökat. År 2007 var ett av bolagets bästa år. ”Vin & Sprit är ett av världens ledande alkoholföretag. Bolaget går bra, riktigt bra. Sammanlagt drog bolaget in 2,3 miljarder till statskassan under 2007.
Flaggskeppet Absolut Vodka stod ensamt för över 2 miljarder av vinsten förra året – det bästa året hittills”, skrev tidningen Fokus den 8 februari i år.
Vin & Sprit var sannolikt undervärderat. Det, tillsammans med att Pernod såg det som ett strategiskt mål att ta över varumärket Absolut, gjorde att man var beredd att lägga ett bud på 55 miljarder kronor.
Efter uppköpet av Vin & Sprit är nu Pernod Ricard, med högerregeringens hjälp, en bra bit på väg mot att bli världens största spritjätte.
Privatiseringsminister Mats Odell försvarar försäljningen med att den ger nya miljarder till statskassan och minskar amorteringarna på statsskulden med 2 miljarder kronor.
Men det är falsk matematik för att dölja att det är frågan om en löpande förlustaffär på grund av att miljarder kronor och värdefulla tillgångar flyttas från den offentliga sektorn till spekulanter och bolag på jakt efter vinst och monopolställning. Hela 31 miljarder kronor får statskassan i år i form av utdelning på statens aktieinnehav.
Enbart Telia Soneras utdelning ger statskassan ett tillskott på nästan 7 miljarder kronor i år.
Det är betydligt mer än vad regeringen hoppas att utförsäljningsmiljarderna ska bidra med när det gäller att sänka de årliga ränteutgifterna på statsskulden.
Utförsäljningen av Vin & Sprit äventyrar även jobb.
– Det blir säkert övertaligheter och uppsägningar, men hur många går inte att säga i dag, säger Johan Lund, fackförbundet Unionens representant i Vin & Sprits bolagsstyrelse och koncernfack till Unionens tidning Kollega den 31 mars.
Pernods uppköp brukar följas av jobbneddragningar och nedskärningar. Pernod gjorde exempelvis kraftiga nedskärningar av antalet anställda efter uppköpen av Chivas och Seagrams.
Att fackföreningarna inte protesterat mot utförsäljningen av Vin & Sprit är en skandal i sig som sporrar högerregeringen till att snabba på sitt plundringståg innan börsen rasat ihop och krisen gör det svårt att hitta köpare, trots rean på statsföretag.
Rättvisepartiet Socialisternas nej till privatiseringar är inget försvar av dagens statliga bolag som drivs som vilka kapitalistiska företag som helst.
De statliga bolagen ska styras demokratiskt och deras vinster ska användas för rusta upp vård, skola, omsorg och kollektivtrafik i offentlig regi samt till åtgärder som säkrar en hållbar utveckling.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!