Äcklande rasism i ”reklamfilm” från Staffanstorp kommun

Skärmbild från den hemska filmen.

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Staffanstorps kommun har gjort det igen! Kommunen som har gjort sig känd för att placera flyktingar i undermåliga husvagnar utan rinnande vatten på en öde åker, tiggeriförbud, förbud mot halalslaktat kött i skolan och som vill införa slöjförbud i förskola och skola upp till mellanstadiet förnekar sig inte. Nu har man låtit producera en så kallad reklamfilm om Staffanstorp i bästa Leni Riefenstahl-stil. 

Filmen har klart rasistiska undertoner och framställer Malmö som en stad med tomburkskastande invandrarungdomar som terroriserar ”vanliga vita svenskar” så att de tvingas fly till paradiset i Staffanstorp. Alla miljöer i Malmö presenteras i svartvitt, medan alla scener från Staffanstorp är i färg och andas lugn och harmoni – för här finns ju inga invandrare eller flyktingar. 
Filmens budskap är tydligt: Invandring är lika med problem och lösningen är ett samhälle fritt från invandrare, flyktingar och andra ”störande element” som till exempel tiggare och hemlösa.
Man får kalla kårar längs ryggraden och tankarna går osökt till nazisternas propagandafilmer som gjordes av den ökända filmregissören Leni Riefenstahl.

Filmens regissör Niclas Röhr, som själv är Malmömoderat, säger i tidningen Kvällsposten den 16 november att ”Vi lägger ingen värdering i innehåll eller upplägg”. Han avslutar med att han har slutfört sitt uppdrag åt en kund. 
Naturligtvis lägger Niclas Röhr ingen värdering i att göra propagandafilmen om Staffanstorp – hans partikollegor styr ju som bekant Staffanstorps kommun.

Vad blir nästa rasistiska attack från de styrande i Staffanstorp? Blir det förbud mot olämpliga böcker på biblioteken, borttagande av olämplig konst, införande av så kallade visitationszoner där privata vaktbolag godtyckligt kontrollerar personer? Får vi se förbud mot att tala andra språk än svenska på offentliga platser och i skolan? Blir det obligatoriskt att gå i kyrkan på skolavslutningen inför jul- och sommarlovet?
Högern och rasisterna försöker ständigt tänja på gränserna i sina attacker mot flyktingar och invandrare, men också mot fackföreningar och klimatrörelsen. Samtidigt monterar de ner den offentliga välfärden och säljer ut den till privata intressen.
Bara massiva protester, strejker och organisering kan stoppa deras katastrofala politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!