Afghanistan är fortfarande osäkert – stoppa utvisningarna

Trots att våldet långt ifrån har försvunnit och förtrycket är förhärskande fortsätter utvisningarna skamligt (Foto: Jan Chipchase / CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I svenska nyheter rapporteras inget eller litet om Afghanistan. Migrationsverket hävdar att det är säkert att återvända till större delen av landet. Hur är då läget där och är det säkert att åka dit från Sverige?

Enligt Afghanistans oberoende människorättsorganisation har över 7 600 civila skadats hittills i år (Tolo news den 14 november). Det värsta attentatet hittills under hösten ägde rum den 24 oktober när en självmordsbombare utlöste sin laddning i en trång gränd nära en gymnasieskola i västra Kabul. 43 dödades och 80 skadades, de flesta från låginkomstfamiljer, många från landsbygden. 
Den del av Kabul där attacken ägde rum är en av Kabuls fattigare delar som har varit mest utsatt för dödliga attacker under senare år. Det är också där som de flesta som utvisas från Sverige hamnar. 

Ett fredsavtal mellan USA och talibanerna skrevs under den 29 februari. Där åtog sig talibanerna att inte gå till attack mot större städer eller provinshuvudstäder. Sedan dess har gruppen ökat antalet attacker på afghanska styrkor. Man försöker få kontroll över landsbygden och skära av de större städerna från varandra.
Inte bara talibanerna är aktiva i landet. IS har enligt beräkningar strax över 2 000 som strider i Afghanistan och försöker få de mest hårdföra talibanerna över på sin sida, talibaner som är missnöjda med alltför långt gångna fredsförhandlingar. Dessutom finns det 400-600 medlemmar i al-Qaida i landet. 
Mohammad, som har blivit utvisad från Sverige, skriver varje vecka dagbok från Afghanistan i Blankspot. Han har tidigare berättat om resor på landsbygden, en del nöjesresor. I dagboken för vecka 44 skriver han: ”Jag är rädd på dagen och jag kommer absolut inte våga gå ut när det blir mörkt.” 
Mohammad berättar också om en bilbomb i början av oktober som dödade Yama Siawash, en före detta journalist på Tolo news. 

Jämtlandsnytt intervjuade den 12 november utvisade Hamid. Han bodde tidigare i Östersund och bor nu i Kabul. Han berättade att som återvändare är det i stort sett omöjligt att få jobb vad än Migrationsverket säger. Det märks på dem att de inte har bott i Afghanistan på ett tag, i Hamids fall sedan han var fem år. 
Det märks på deras sätt att tala, speciellt de som har bott i Iran, och på deras sätt att klä sig och uppträda. ”Far tillbaka därifrån du kommer,” får de höra. 
Våldet är fortsatt högt i landet trots försök att återuppta fredsförhandlingarna i Doha. Är det underligt att flera Afghanistankännare varnar för ett fullskaligt inbördeskrig? För tillfället är det ”bara” ett lågintensivt inbördeskrig och det är illa nog.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!