Afghanistan: ”Familjer tvingas sälja sina barn”

Offensiv har pratat med ”Ali” som berättar att ”civila dör varje dag” (Foto: Public Domain).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Det pågår en religiös och etnisk utrensning mot hazarer och andra minoritetsgrupper i Afghanistan. Skolor, moskéer, områden där människor vistas, bröllop, idrottsklubbar och sjukhus bombas av talibaner eller IS.
– Det är svårt att förändra situationen, man får hoppas att folket kan resa sig och göra revolution, säger ”Ali” från Afghanistan till Offensiv.

Den 19 april attackerades två skolor i ett hazardominerat område, samma område som en flickskola attackerades förra året som dödade minst 94 och skadade minst 240 människor. Våren före det var det en attack mot BB där kvinnor och barn sköts ihjäl på sjukhuset. Det här är bara några av de attacker som plockas upp av media; det sker dagligen attacker och folk är mycket rädda.
Sedan talibanerna tog över makten har miljontals flytt, men väldigt många är fortfarande kvar i landet. Enligt UNHCR är 2,6 miljoner är på flykt, utspridda över världen, medan 3,4 miljoner är på flykt inom landet. Många kämpar med att få permanent uppehållstillstånd och många får avslag, men på grund av situationen som nu är skickas de inte tillbaka, utan får leva i limbo i väntan.
Det är stor fattigdom och miljontals är arbetslösa. Barnadödligheten är väldigt hög. Sjukvården har kollapsat och många har inte råd att söka sjukvård.
Den ekonomiska situationen blev katastrofal när omvärlden stoppade allt bistånd och införde sanktioner mot landet när talibanerna tog över makten. Det har varit krig sedan sent 1970-tal och läget var illa redan innan talibanerna tog makten i augusti 2021.

Talibanerna har kontroll över landet och har infört sharialagar och förbjuder det mesta som de anser vara från den övriga världen. Kvinnors och barns rättigheter är under attack och kvinnor och flickor ska inte utbilda sig eller arbeta. Den senaste nyheten är att talibanerna tvingar kvinnor att täcka ansiktet, helst med en burka.
Hbtq+-personer är utsatta och riskerar att bli dödade. Att konvertera är inte ett val eftersom talibanerna anser att islam är den religionen som alla ska tillhöra. De många som har konverterat till en annan religion när de sökte asyl och sedan inte får uppehållstillstånd och skickas tillbaka riskerar att dödas. Många har heller inget att återvända till.
Klimatkrisen slår hårt mot landet, där torkan och värmen bidrar till att öka påfrestningen på samhället. Strömmen kan komma och gå, internet finns inte alltid och i vissa delar av landet finns det inte alls. Det råder brist på mat och rent vatten. Allt har blivit mycket dyrare och många har inte råd att försörja sina familjer.

Offensiv har pratat med en kille som själv har flytt från Afghanistan, vi kallar honom ”Ali”, och det han berättar är hjärtskärande.
– Det är ett fruktansvärt läge, många vill fly. Det har varit krig i 40 år och fattigdomen är svår. Jag har kompisar som bor kvar. En del jobbar, men lönen räcker inte för att försörja familjen. Många kämpar hårt för att få matpengar för dagen. Det finns familjer som tvingas sälja sina barn för att kunna försörja familjen. Det är så tragiskt.
– Inflationen har stigit sedan talibanerna tog makten. Folk svälter ihjäl och rika flyr från landet. De som har sparpengar lever på dem, men även det tar slut någon gång och folk blir desperata.
– De odjur som styr landet bryr sig inte om vad som är bäst för människorna eller landet. De stänger gränserna för att att folk inte ska kunna fly. Det är självmordsbombare på gatorna. Civila dör varje dag. Flickor får inte gå i skolan och och även pojkarna och männen har svårt att utbilda sig – talibanerna är rädda för utveckling. Fattigdom gör att barnen måste hjälpa till att försörja familjen.

Vad kan förändra läget i Afghanistan?
– Det är svårt att förändra situationen, man får hoppas att folket kan resa sig och göra revolution. Det bästa är att folket får styra och bilda regering. Men problemet är att folk inte orkar på grund av fattigdomen och jakten på pengar och mat varje dag.
– USA har en egen agenda som är tydligt och när de drog sig ur landet fick talibanerna möjlighet att ta över. Det är en komplicerad situation.

Precis som i Ukraina är Afghanistans folk offer för imperialistiska länders makthunger. De krigar för att öka sin makt och tillsätter marionettregeringar som ska styra i deras intresse. FN är bara ytterligare en maktlös arena för stormakternas imperialistiska strider.
Talibanernas maktövertagande är ett resultat av USA:s misslyckade imperialistiska ambitioner i kombination med att USA fokuserar sina resurser på annat håll i den långsiktiga striden mot framför allt Kina. Enda vägen framåt är arbetare och fattigas egen organisering och kamp mot imperialism och kapitalism, med stöd och solidaritet från arbetare i resten av regionen och världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!