Afghanistan: Inga fler soldater till USA:s krig

2010-10-20 15:49:57
Den gångna helgen dödades ännu en svensk soldat i Afghani­stan. Han blev det sjätte svenska offret i ett krig som gått in på sitt tionde år.

Fler utländska soldater under USA:s kommando skapar ingen fred i Afghanistan.
Tvärtom, de utländska truppernas krig är ett hinder för en utveckling mot fred och ett slut på terror, förtryck och fattigdom i Af­ghanistan.
Den USA-ledda alliansens ständigt upptrappa­de krig i Afghanistan har lett till att antalet döda stigit dramatiskt under sena­re år och det står redan klart att i år kommer fler än någonsin att dödas.

Antalet civila som dö­das i striderna i Afghani-stan ökade med 31 pro- cent under årets första sex månader jämfört med samma period förra året, enligt en FN-rapport som publicerades i augusti i år.
– Vad betyder 31 procent i civila liv? Det betyder 1 271 civila dödade, 1 991 skadade, de flesta av dem allvarligt, sa Staffan de Mistura, FN:s sändebud i Kabul, när rappor- ten presenterades.
Hittills i år har närmare 600 utländska soldater förlorat sina liv i Afghanistan.
Hur många fler ska dö i ett krig som inte ens de stjärnprydda generalerna anser att man militärt kan vinna?
Allt sedan 2001 har de svenska regeringarna ivrigt stöttat USA:s krig i Af­ghanistan. Idag finns det fler än 500 svenska soldater under USA:s kommando där. Politikerna och militären talar om att de svenska soldaterna är i Afghanistan för att säkra freden, när det handlar om att utkämpa ett krig som har blivit allt mer blodigt.

Det senaste svenska dödsoffret var en oundviklig följd av regeringens stöd till USA:s upptrappade krigföring. I hemlighet har den svenska styrkan, ofta med stöd av amerikanska bombflygplan och attackhelikoptrar, utfört allt fler stridsuppdrag. Sedan i maj har den svenska truppen i Afghanistan varit inblandade i över 30 eldstrider och 15 bombangrepp.
Nu väntar en ytterligare upptrappning när det politiska etablissemanget en­as om att sända ännu fler svenska soldater i strid och död, samtidigt som ”inte ens de amerikanska militärer som leder kriget i Afghanistan tror längre på en seger” (Aftonbladet den 18 oktober).

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Stoppa kriget och ockupationen av Afghanistan.
    Omedelbart tillbakadragande av alla utländska styrkor.
  • Nej till talibanernas terror och religiös extremism.
  • Det afghanska folket måste själva få bestämma sin framtid – allt stöd till varje strävan att bygga en af­ghansk kamprörelse och försvarsstyrka som kan förena massorna i en gemensam kamp mot alla former av förtryck, terror och våld.
  • Kamp för en demokratisk och socialistisk federation i Afghanistan, Pakistan och södra Asiens länder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!