Afghanistan: långsamt folkmord på hazarer

Det har varit protester i Sverige mot vad Amnesty varnar för är ett folkmord mot hazarer som kan intensifieras framöver (Foto: Andrew Herbert).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Lördagen den 8 oktober genomfördes det demonstrationer och manifestationer över hela världen mot det pågående folkmordet på hazarer i Afghanistan. De allra flesta afghanska flyktingar i Sverige är just hazarer. Speciellt gäller det de ensamkommande ungdomarna.

Hazarer är den näst största folkgruppen i Afghanistan. De beräknas vara 3-9 miljoner eller ca 10-30 procent av befolkningen. Lägg därtill ca 3 miljoner på flykt i Iran. Hazariska flyktingar finns också i Pakistan och spridda runt om i världen. Den största folkgruppen i Afghanistan är pashtuner med 40-45 procent av befolkningen.
Under 1800-talet var hazarernas andel av befolkningen betydligt större. Afghanistan befann sig då trängt mellan Rysslands och Englands imperialistiska krav. England gav stöd till den pashtunske emiren Abdur Rahman i fråga om att ena landet för att på så sätt lättare kunna stå emot Rysslands attacker. Hazarerna bodde i huvudsak i det bergiga Hazarajat sydväst om Kabul. 
Emiren spelade ut olika lokala ledare mot varandra. Det hela slutade med ett uppror mot emiren som brutalt slogs ner. Man beräknar att upp till 60 procent av de manliga hazarerna dödades. Kvinnor och barn såldes som slavar. Emiren bestämde priset på dem. Alla välbeställda pashtuner i Kabul hade minst en hazar. Många flydde till främst Pakistan. 

Hazarerna är mestadels jordbrukare. Emiren konfiskerade 60 procent av deras land och delade ut den till nomadiserande pashtunska stammar, kuchis. Det var inledningen till en markkonflikt som fortfarande pågår. En ung afghan som jag känner tvingades fly på grund av den konflikten.
För att rättfärdiga detta spreds idéer om att hazarer var smutsiga, tjuvaktiga och opålitliga, uppfattningar som fortfarande frodas även bland exilafghaner. Tankar som dessa har lättare att få fäste om minoriteten på något sätt skiljer sig från majoriteten, som romer och samer i Sverige. 
Hazarer har till skillnad från övriga afghaner ett mongoliskt utseende. Därtill är majoriteten av dem shiamuslimer till skillnad från majoriteten som är sunnimuslimer. Även in i modern tid har den här diskrimineringen fortsatt. Fram till 1970-talet fick hazarer inte inneha högre statliga befattningar och först 2004 fick de fulla medborgerliga rättigheter. 

Fram till för bara några år sedan fanns det ingen elektricitet i det hazariska området i Hazarajat. Eftersom de är shiamuslimer är hazarerna speciellt utsatta av talibaner och IS.
Under talibanernas styre på 1990-talet utsattes hazarerna för förföljelser. I mitten av 1990-talet genomfördes en massaker på tusentals hazarer i bland annat Mazar-e Sharif. Hazarerna flydde i tusental främst till Iran, men även till Pakistan. Även där diskrimineras de. 
En ung afghan sa efter att ha sett filmen Sameblod att behandlingen av samer i filmen påminde honom om hur hazariska flyktingar behandlas i Iran. De får egentligen inte arbeta, så de jobb de får är tunga och dåligt betalda. De får dessutom inte visa sig på arbetsplatsen så att någon utomstående ser dem. 
Unga pojkar, så unga som 14-15 år, kan tvingas iväg till kriget i Syrien trots att Iran egentligen inte tillåter att någon under 18 års ålder skickas ut i krig. Många av de ensamkommande i Sverige flydde från Iran för att slippa skickas till kriget. Många av dem är födda i Iran eller kom dit med sina föräldrar i späd ålder.

Nu fattar Migrationsverket återigen beslut om utvisningar till Afghanistan av afghanska flyktingar. Det gör man med hänvisning till att det inte pågår några inre väpnade strider där och att landet sålunda är säkert. Det är ett påstående som stämmer dåligt överens med verkligheten.
Vi hör ofta om självmordsbombningar med många dödsoffer. Det senaste fallet inträffade i slutet av september mot en skola där mestadels flickor genomförde ett antagningsprov till universitetet. 56 personer dog i den attacken som genomfördes i Kabuls västra delar, där majoriteten av befolkningen är hazarer. Dessutom förekommer småattacker med ett fåtal dödsoffer. De hör vi inte talas om.
Det som pågår i Afghanistan nu är ett långsamt folkmord på hazarer. Flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty International, varnar för det pågående folkmordet och att det kan intensifieras. Afghanistan är ett stängt land och mycket av det som händer där får vi ingen vetskap om. Migrationsverket låtsas om ingenting och fortsätter med utvisningsbeslut till Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!