Aftonbladet och rasistiska sd

2006-07-28 15:24:04
Nyligen genomfördes Ungt Val 2006 bland över 120 000 15- till 21-åringar. ”Valet” (till riksdagen) arrangeras av ungdomssajten Lunarstorm och Aftonbladet.

Enligt den här omröstningen skulle sverigedemokraterna (sd) fått plats i riksdagen med hela 11,9 procent och en tredje plats. Moderaterna fick 21,7 procent och socialdemokraterna fick 20,8 procent. Man märker en tydlig skillnad mellan tjejer och killar. Tjejer har röstat mer till vänster.
Piratpartiet (vill legalisera fildelning) fick 4,7 procent. Det beror förmodligen på protesterna mot den införda lagen mot att ladda ner låtar och razzian mot nedladdningssidan The PirateBay.
Sverigedemokraterna fick många röster i denna omröstning. Men enligt Skops ungdomsbarometer är det bara 1,9 procent i samma åldrar som stöder sverigedemokraterna.

Valfusk

Skillnaden kan åtminstione delvis bero på valfusk. Enligt Expressen 9 juni har sverigedemokraternas medlemmar registrerat flera konton med hjälp av falska personnummer och på så vis kunnat rösta flera gånger.
Om Lunarstorms och Aftonbladets resultatet skulle stämma är det en varningsklocka inför valet i september. Sverigedemokraterna får alla sina valsedlar tryckta och utplacerade gratis i det här valet eftersom de fick över en procent i riksdagsvalet 2002.
Dessutom har Aftonbladet låtit sd breda ut sig på flera sidor och flera dagar efter undersökningen. I en artikel den 10 juni säger sd:s ledare Jimmie Åkesson att han vill stoppa all invandring, samtidigt som han vägrar att svara på frågan ”Vad anser du om nazism?”
Det krävs en antirasistisk kampanj inför valet. Sverigedemokraterna måste avslöjas som det rasistiska parti man är.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!