Ägarna plundrar bolagen

2007-06-13 11:45:29
Aldrig har väl kapitalismens spekulativa och parasitära dag framträtt så tydligt som nu. Ägarna plundrar företagen i jakt på största möjliga utdelning. Utdelningen till aktieägarna är numera vida större än investeringarna.

Det framgår av Dagens Arbete årliga genomgång av 20 stora bolag.
”På fem år har mycket hänt”, skriver tidningen och konstaterar att de granskade bolagens aktieutdelningar har ökat från 24 miljarder kronor 2002 till 101 miljarder 2006. Elva av 20 bolag portionerar ut mer till aktieägarna än vad de satsar på investeringarna.
”På fem år har företagen delat ut 352 miljarder kronor till sina aktieägare. Samtidigt har investeringarna stannat vid 312 miljarder” (Dagens Arbete juni 2007).

Guldregn

Wallenbergägda Atlas Copco spelar i egen division vad gäller förhållandet aktieutdelning-investeringar. På fem år har Atlas Copco delat ut fyra gånger så mycket till aktieägarna som vad de investerat för.
Läkemedelsjättarna är sällsynt giriga kapitalister. AstraZeneca är inget undantag.
AstraZenecas aktieägare har på fem år fått 114 miljarder kronor – forskning och utveckling 42 miljarder. Det är samma bolag som brukar försvara sina patent och monopol med hänvisning till de ”enorma” satsningarna på forskning och utveckling.
AstraZeneca planerar att sparka var fjärde anställd i företagets tillverkning i Sverige.
Företaget motiverar guldregnet och de samtidiga varslen med att det inte finns tillräckligt med nya idéer att satsa på. Ett talande bevis på kapitalismens oförmåga.

Rekord i girighet

Miljarder till aktieägare istället för jobb och satsningar på botemedel mot sjukdomar som varje år dödar miljoner människor.
Läkemedelsbolagen är ansvariga för det så kallade 10/90-gapet. Nio tiondelar av all medicinsk forskning ägnas åt en tiondel av världens hälsoproblem – den rika världens. En tiondel satsas på de farsoter som drabbar 90 procent av världens befolkning.
Totalt dödar de ”mest försummade sjukdomarna”, som nästan uteslutande drabbar människor i de fattiga länderna, 35 000 människor varje dag. Över 15 miljoner människor dör varje år (SVT vetenskapsmagasin). Bland annat till följd av AstraZenecas giriga cynism.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!