Åk inte till fjällen i påsk

Den 31 mars meddelade tillslut Skistar att de stänger ner sina anläggningar, men alla skidanläggningar måste göra detsamma (Foto: alpros / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Kom inte hit i påsk, vädjar Region Jämtland-Härjedalen till turisterna. ”Blir det fullt på vårdcentralerna och sjukhuset kommer vi att prioritera den bofasta befolkningen. Får ni covid-19 får ni ta er hem på egen hand. Vi kan i år inte ställa upp med helikoptertransport.”

Samma budskap framför åtta läkare vid Östersunds sjukhus, regionens enda, i en debattartikel. De påpekar att påsken är en verklig högsäsong i fjällen med cirka 78 000 turister, vilket innebär en ökning av regionens befolkning med cirka 60 procent. 
Nu i coronatider är bemanningen nere på minimum på grund av att personal eller deras barn är sjuka. Till allt som normalt hör högsäsong till – frakturer, hjärnskakningar, blindtarmsinflammationer, hjärtinfarkter med mera – ska nu läggas coronaviruset, men med bemanning som i lågsäsong. 

Jämtland hör till de värst drabbade områdena i Sverige när det gäller coronaviruset. 
Många av Jämtlands coronafall kan härledas till afterski i Åre. Irritationen över aningslösa skidturister paras med irritation över näringsidkare som trots varningar fortsatte som om inget hade hänt och också över Skistar, som inte införde några restriktioner i backarna i ett inledande skede. Vinsten framför allt. Nu fruktar man en ny topp under och efter påsk.

Presstopp: På tisdagkväll meddelade Skistar i ett pressmeddelande att företaget stänger sina skidanläggningar i Vemdalen, Sälen och Åre från och med påsklovets början den 6 april och resten av säsongen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!