Aktieutdelningarna slår rekord 2024 – 365 miljarder delas ut

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

”Vi kan blicka fram mot ljusare tider”, skriver sajten Nordnet, då ”inflationen ligger bakom oss” (och så även räntetoppen). De ”ljusare tiderna” gäller dock inte arbetare och låginkomsttagare, utan de redan rika. Aktieutdelningen under 2024 förväntas uppgå till 365 miljarder (!) kronor. Samtidigt ”finns det inte pengar”. Den gamla kapitalistiska skrönan har aldrig gått ihop, än mindre idag.

De som höjer sina utdelningar mest är SEB med 70 procent, Hexpol med 67 procent, Fortnox med 67 procent och Handelsbanken med 63 procent. I utsikten i topp i kronor och ören för 2024 hamnar däremot Volvo, med 36,6 miljarder kronor, följt av Nordea med 36,5 miljarder och AstraZe‐ neca med 32 miljarder.
Välfärden går på knäna med extrema nedskärningspaket. Levnadskostnadskrisen biter sig fast. Livsmedelspriserna går upp igen. Det är så makabert att makthavarna å ena änden stigmatiserar och skuldbelägger arbetare ”som kräver för mycket” i exempelvis löneförhandlingar för att driva på inflation, samtidigt som de å andra änden fortsätter ösa guld och diamanter över de redan välbeställda.
Sveriges Lärare menar att fyra miljarder extra skulle krävas under våren – två för att häva besparingarna och två för att höja lärarnas löner, som under lång tid har halkat efter. Använd Nordeas 36,5 miljarder till det!

Det är hög tid för en organiserad gräsrotsrörelse för resurser utifrån behov. Pengar finns – har det någonsin varit mer uppenbart än idag?

• Förstatliga banker och storföretag under demokratisk kontroll och styre underifrån för att säkerställa en planerad omställning av samhället utifrån behoven hos välfärd, klimat och folket. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!