Aktion mot matpriserna

Sänk matpriserna! I onsdags genomförde RS Haninge en manifestation utanför Coop i Handen. Med en utställning om den skadliga kapitalistiska ekonomin, ett uppskattat soppkök och många inspirerande tal.

PER OLSSON

Kaffe 39 procent dyrare, kyckling 31 procent, mjöl 27 procent och mjölk kostar 24 procent mer än för ett år sedan. Det är verkligen dramatiska prisökningar på många av de allra vanligaste livsmedlen.

På ett år har priset på livsmedel ökat med hela 13,5 procent. Prisuppgången i juli var större än under hela förra året. Det slår hårt mot alla de som redan sedan tidigare har det svårt att få ekonomin att gå ihop varje månad.

Det behövs ett antal snabba åtgärder för att hushåll med låga inkomster ska klara inköpen av det allra nödvändigaste. Momsen på mat är idag 12 procent.

En slopad moms på mat, med noggrann övervakning underifrån av butikernas prissättning skulle vara den mest effektiva åtgärden.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:

  • Bort med moms på maten.
  • Omedelbar höjning av barnbidrag och andra socialförsäkringar, pensioner samt försörjningsstöd.
  • Förbered för strejk i avtalsrörelsen för att säkra reallöneökning och indexlön.
  • Reglera elpriser och hyror – återta elbolag, elnät och bostäder i gemensam ägo. Ut med vinstintresset – in med allmännyttan.
  • Gratis och utbyggd kollektivtrafik. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!