Aktiv prägel på strejken i Göteborg

2008-04-29 17:42:00
Vårdstrejken fortsätter och stödet fortsätter att vara totalt från allmänheten. Det var också länge sedan som en strejk hade en så aktiv prägel som denna. I Göteborg samlas vårdpersonalen varje morgon kl 09.00 för att gemensamt planera dagen och besluta vilken sorts aktivitet som ska genomföras.

I torsdags gav man gratis blodtrycksundersökning och höll torgmöte i centrala Göteborg. Offensiv träffar Lotta Mortensson som är sjuksköterska på Östra sjukhuset.
– Det är en härlig känsla att få strejka. Alla är positiva och säger att vi ska stå på oss när de går förbi.

Stöd från allmänheten

– Vi borde därför ha en till demonstration där allmänheten kan ge sitt stöd, säger Lotta.
– Det finns ingen samhällsfara med vår strejk som arbetsgivarna påstår. För några år sedan stängde man Östra helt på sommaren, det är en samhällsfara, så hårt slår inte strejken, påpekar Lotta.
På en direkt fråga om vad Vårdförbundet borde göra som nästa steg för att sätta press på arbetsgivaren har Lotta ett svar: ”Utöka strejken”.
Lotta tycker att det krav Rättvisepartiet Socialisterna ger i sin stödkampanj till strejken om avtalet ut på omröstning låter som en bra idé, ”jag vet inte hur det skulle kunna organiseras, men idén är god”.
– Vi kommer att vara ute varje dag och arbeta för att synas och för att ha en dialog med allmänheten, avslutar Lotta.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!