”Aktivistgruppen Förtalsombudsmannen bedriver juridiska trakasserikampanjer”

Christian Peterson filmar deltagare på en demonstration i Stockholm, hösten 2022. (Foto: Offensiv)

Artikel av Offensivs redaktion

Den så kallade Förtalsombudsmannen Christian Peterson är i farten med projektet att försöka tysta så många vänsterröster som möjligt. Samma Peterson har vid några tillfällen hängt utanför tidningen Offensivs lokaler och med hot försökt tysta oss och många andra som står upp mot rasismen. Tisdagen den 23 maj hade Peterson lyckats få upp två fall i Stockholms tingsrätt. 

Samma dag släpper Peterson en video på youtube-kanalen Konfliktzon som är uppenbara trakasserier och förtal av två antirasister. Peterson förföljer dem med kameran utanför deras lägenhet och påstår att han varit där i flera dagar. Han framställer det som att personerna säljer droger. Peterson var fram till 2022 aktiv i Alternativ för Sverige och har publicerat på nyhetskanalen Exakt24 (med kopplingar till Sverigedemokraterna) och Avmaskerat – som enligt Expo har kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Petersons senaste projekt är att agera ombudsman för förtalsmål. Syftet är att få vänsteraktivister dömda. När det gäller förtal så blir det så kallade småmål som brukar avgöras utan förhandling. Men den som får hjälp av Peterson får inte gå med på förlikning eftersom det han är ute efter är spektakel, sensation, mediaproduktion som inkomstkälla och att kunna kalla vänstern för kriminell. 

För ett år sedan lyckades Dan Lindberg få ett åtal väckt mot journalisten Mathias Wåg, en av Sveriges mest kunniga i kartläggning av den nutida nazistiska rörelsen, bland annat genom Researchgruppen som han fick mediapriset Guldspaden för. Mathias Wåg är även ansvarig utgivare för tidningen Brand. Han har kallat Dan Lindberg för nazist – är detta förtal? 

– Jag kunde i rätten lägga fram text från interna chattforum där Lindberg själv kallar sig för nazist, där han pratar om en globalistisk judisk konspiration, använder nazistjargong om “trippelparanteser” som beteckning för judar, berättar Wåg för Offensiv. 

– Åtalet grundar sig på att jag på twitter påpekat att tidningen Nya Tider – som är den högerextrema media som lyfter störst statligt mediestöd – har en dömd nazist i redaktionen som deras grävande reporter. Nya tider låter honom skriva under pseudonym för att dölja hans bakgrund. Han dömdes till hets mot folkgrupp för föreläsningen Vad vill nazisterna på Umeå universitet 1998 och att han på 2000-talet i ett så kallat cold case-fall avslöjades ligga bakom ett dråp utfört i början av 1990-talet. Han kom ut ur fängelset 2007.

– Lindberg är rörelsens översättare. Han har bland annat översatt Ku Klux Klan-ledaren David Dukes verk och rumänska nazisten Corneliu Codreanus ”Till mina legionärer”, en organisatorisk nyckeltext för Nordiska Motståndsrörelsen.

Hur gick rättegången?

– Rättegången skulle ha ägt rum till hösten men framflyttades med kort varsel för att tingsrätten fick en lucka i sitt schema. Vilket gjorde att jag fick försvara mig själv och det blev kort tid att förbereda sig. Jag prioriterade att få dit mycket media för att uppmärksamma hur aktivistgruppen Förtalsombudsmannen bedriver juridiska trakasserikampanjer. Lindberg hade en hel apparat i ryggen, där högerextremister samlat in pengar och juridisk hjälp. Lindbergs advokats linje gick ut på att hävda att även om en person kallar sig själv nazist innebär det förtal att säga det offentligt. De hävdade att Lindberg bara är en privatperson, trots att han är skribent och delägare av tidningen Nya Tider, medan jag ska betraktas som aktivist och inte journalist. Vi får se hur det går med utfallet, men två personer från podcasten Haveristerna har redan fällts för liknande uttalanden.

Uppståndelse blev det. Tidningar som Dagens Nyheter, Dagens ETC. och Arbetaren bevakade hur Christian Peterson sprang runt och var så närgången med sin kamera och påhopp utanför rättssalen hela dagen att extra vakter och polis fick kallas in. Efter målet mot Wåg följde ett liknande mål som drivits av Peterson där den högerextreme megafonen Nick Alinia stämt komikern Bianca Meyer för att hon använt ordet ”nazistpyssling”.

Man skulle kunna tänka att det är bättre att nazister ägnar sig åt rättsprocesser för att inte bli kallade nazister än som på 1990-talet när deras våld dödade människor. Problemet är utbredningen av de högerextrema idéerna som tränger sig in i den offentliga debatten och normaliseras till den grad att det inte ens går att uttala ordet nazist, i en process där de repressiva dragen i staten bara blir allt tyngre och demokratin verkligen inskränks. Därför borde händelserna i Stockholms tingsrätt vara en väckarklocka för hela arbetarrörelsen att steppa upp antirasismen. Viktigt nu att mobilisera till antirasistiska demonstrationer som t ex den 4 juni mot Natos terrorlagar och 6 juni mot Tidöavtalet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!