Akut global sjuksköterskebrist

Det krävs 13 miljoner fler sjuksköterskor globalt (Foto: ILO / Byamba-ochir Byambasuren).

av Carina Nordström // Artikel i Offensiv

Det befaras nu att sjuksköterskebristen kan leda till en global katastrof om det nu inte tas rejäla krafttag för att försöka lösa problemet.

Det konstateras i en rapport av de tre internationella organisationerna ICN (Internationella Sjuksköterskeorganisationen – en federation av 130 länders sjuksköterskeföreningar), ICNM (International centre on nurse migration – ett resurscentrum för spridning av kunskap om sjuksköterskors migration globalt) och CGFNS (International som bedömer och validerar hälso- och sjukvårdspersonals meriter inför att de ska arbeta i ett nytt land).
Det finns 28 miljoner sjuksköterskor i världen och rapporten beräknar att det efter pandemin behövs 13 miljoner fler.
Som jämförelse kan sägas att det innan pandemin talades om att det skulle behövas 6 miljoner fler sjuksköterskor.

Vilka är då orsakerna till denna sjuksköterskebrist enligt rapporten?
• Flykten från yrket efter pandemin.
• Underfinansiering av sjuksköterskekåren.
• Höga sjuktal inom personalen.
• Uppsägningar och pensionsavgångar.
• Svårigheter att göra karriär inom yrket.

Ytterligare ett problem är den så kallade migreringen, det vill säga att utbildade sjuksköterskor flyttar från framför allt låginkomstländer till höginkomstländer för att arbeta där, vilket undergräver sjukvården ytterligare i fattigare länder.
Rapportförfattarna kräver nu en global handlingsplan, det vill säga en rejäl satsning på sjuksköterskorna. Annars befaras att det inte går att nå upp till de hälsomål som Världshälsoorganisationen (WHO) har ställt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!