Akut personalbrist i äldreomsorgen

I minst 121 kommuner rådde brist på personal i äldreomsorgen inför sommaren. (Foto: Martina Huber)

Av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Minst 121 kommuner uppger i Kommunals enkätundersökning den 17 juni att det kommer att råda personalbrist inom äldreomsorgen i sommar. Och 121 av de 193 kommuner som svarade anger dessutom att läget är katastrofalt eller otillräckligt.

Personalbristen är akut inom hela välfärdssektorn, och arbetsmiljön blir allt sämre. Nästan dagligen kommer rapporter om hur mycket slitsammare det blir för personalen i våra skolor, äldreboenden, sjukhus och så vidare när resurser ”inte finns”.
Resurser finns naturligtvis, men i fel fickor. Då det i årtionden har pågått en omvänd Robin Hood-politik – en omfördelningspolitik från arbetare och utsatta till rika och eliten – får det som en av många effekter att vår gemensamma välfärd urholkas.
Att det återigen är en sommar med akut personalbrist inom äldreomsorgen är ett uttryck för det.
Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger i ett pressmeddelande den 17 juni att:
– År efter år får vi samma larmsignaler. Ändå verkar sommaren komma som en överraskning för arbetsgivarna som inte är benägna att lösa problemet innan det uppstår igen. Äldreomsorg ska utgå från de äldres behov, och personalen ska ha rimliga förutsättningar att tillgodose dessa behov. Men ska vi ha en trygg äldreomsorg som utgår från de äldres behov krävs en permanent höjning av äldreomsorgens bemanning, oavsett insats.
Sverige är på väg in i lågkonjunktur, och finansminister Mikael Damberg (S) säger att vi kan vänta oss ”tuffare tider”. Med ”vi” och ”oss” menar han förstås inte sig själv eller den kapitalistiska elit han representerar, utan det är tuffare tider för arbetarklassen som gäller.
Men oavsett om det är högkonjunktur eller lågkonjunktur, om ”ekonomin” går bra eller dåligt, eller om överskotten hos staten, regioner och kommuner är överfulla eller endast något fulla – oavsett det genomförs nedskärningar och försämringar. Och detta oavsett vilka av de etablerade partierna som styr.
För att förändra situationen krävs det att välfärdsanställda går ut i gemensam kamp för mer resurser – resurser utifrån behov, inte vinstjakt. Alla de lokala och regionala kampanjgrupper som finns mot försämringspolitiken behöver gå samman, då symptomen är olika, men orsaken densamma: högerpolitik och kapitalism.

RS och Offensiv står för:
• Riv upp privatiseringarna – nej till vinster i välfärden.
• Lägg resurser på välfärd, ökad bemanning och höjda löner – inte militären. För ett välfärdsuppror!
• För kämpande och demokratiska fack som tar strid mot försämringarna – vägra reallönesänkningar i spåren av inflation och chockhöjda priser.
• Besvara de skenande klassklyftorna med klasskamp – alla vinster och överskott från banker, storföretag, kommuner och regioner måste komma hela samhället till del.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!