Äldreomsorgen får mindre pengar i Kiruna

Personalen i Kiruna har redan dåliga villkor som nu ska bli ännu sämre (Foto: Mikael Gustavsen / Arbetsmiljöverket).

av Virpi Palmunen // Artikel i Offensiv

De styrande i Kiruna (C, Sjukvårdspartiet och M) bestämde i februari att minska budgeten för äldreomsorgen 2021 med 11,5 miljoner kronor. Vänsterpartiet lämnade in en reservation om att brukarsäkerheten inte kan garanteras med så stora neddragningar inom äldrevården. 

Det handlar om neddragningar för att minska boendeplatser samt om omorganisering, men sammanlagt betyder det mindre pengar till socialnämndens ansvarsområde.
Det är en förkrossande nyhet att agera på detta sätt, då personalen i Kiruna redan jobbar med dåliga villkor, som på många andra ställen. Då pandemin började var det strid om skyddsutrustning och personalen utsattes för smittan utan skyddsutrustning. De gjorde ändå vad de kunde under stressfulla förhållanden, som de andra som jobbar inom vården.
Lönerna har inte höjts, det vittnas om en dålig arbetsmiljö, det saknas personal och de som finns behöver jobba övertid. Det kan ju inte bli bättre med mindre budget!

Så sent som i december 2020 tillsatte regeringen en utredare med uppdrag ”att föreslå en äldreomsorgslag som ska stärka förutsättningar för äldreomsorgen, samt tydliggöra dess uppdrag och innehåll” (Regeringskansliet). Det är ytterligare en utredning i raden, fast det finns kännedom om de grava missförhållandena i den starkt eftersatta äldreomsorgen. 
Även om en äldreomsorgslag kan ha som syfte att höja kvaliteten i kommunerna kommer det inte att räcka. För det krävs kraftiga tillskott av resurser från staten för att kunna ha fler anställda med bättre arbetsvillkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!