Alla till Malmö den 9 och 11 maj

Tiotusentals förväntas protestera under ESC i Malmö mot Israels krig mot Gaza. (Foto: Natalia Medina)

Av ANDERS WEMMERT // Artikel i Offensiv

Årets Eurovision Song Contest hålls i Malmö mellan den 4 och 11 maj. Israel har trots det pågående kriget mot Gaza tillåtits att delta efter beslut av EBU (European Broadcasting Union) med SVT:s och Malmö stads passiva medgivande. Men det kommer att bli stora antikrigsprotester under evenemanget.

Sedan kriget mot Gaza påbörjades av Israel efter Hamas angrepp den 7 oktober har över 34 000 palestinier dött, vara minst 13 000 barn. Stora delar av Gazaremsan har lagts i ruiner. 1,7 miljoner palestinier har tvingats på flykt från sina hem och man beräknar att 2 miljoner nu har trängts ihop i södra Gaza i staden Rafah.
Israel har bombat sjukhus, skolor, UNWRA-kontor, flyktingläger och människor som väntar på matleveranser. Mer än 150 journalister och 200 FN-medarbetare har mördats och Israels hänsynslösa krig fortsätter.
USA, EU och den svenska regeringen ger både aktivt och passivt stöd till Israel. Svenska företag säljer vapen till Israel och USA:s regering lovar fortsatta vapenleveranser.

Mycket talar för att Israel förbereder en markinvasion av Rafah, vilket skulle leda till en ännu större katastrof för palestinierna.
Det är otvetydigt att den israeliska högerregeringen och dess armé har begått och begår krigsbrott i Gaza, och det finns dessutom inslag av folkmord mot palestinierna. Det är skandalöst att Israel tillåts att delta i ESC i Malmö.
Varje vecka sedan Israels krig mot Gaza inleddes har det varit demonstrationer och andra protester runt om i landet och världen, och demonstrationerna har inte bara krävt omedelbar vapenvila och ett slut på kriget mot Gaza, utan nu har det även rests krav på att Israel ska stoppas från ESC, sedan det blev klart att Israel skulle tillåtas att delta i ESC.

Det är viktigt att så många som möjligt deltar i protesterna mot Israels krig mot Gaza den 9 och 11 maj. Kom till Stortorget i Malmö.

Därför organiseras två stora demonstrationer mot Israels krig i Malmö under ESC. Den första den 9 maj kl 15.00 med samling på Stortorget och den andra den 11 maj då finalen i ESC hålls. Även denna demonstration utgår från Stortorget i Malmö kl 15.00. Arrangörer är bland annat Palestinagrupperna och Palestinanätverket i Malmö. Demonstrationerna kommer att utgå från Stortorget och avslutas i Slottsparken.
Den 9 maj kommer många artister att uppträda, däribland Mikael Wiehe, Nynningen, Kofia, General Knas, Zein Abudaqqa, Imad Al Tamimi med flera.
Lördag den 11 maj, när finalen i ESC äger rum, anordnar gruppen Stoppa Israel tillsammans med PlanB och FalastinVision en alternativ musiktävling som kommer att streamas live från Malmö med olika internationella artister under parollen ”Internationell musiktävling utan folkmord!”.

Det är viktigt att så många som möjligt deltar i protesterna mot Israels krig mot Gaza den 9 och 11 maj. Kom till Stortorget i Malmö.
• Stoppa Israels deltagande i ESC.
• Stoppa kriget mot Gaza.
• Omedelbar permanent vapenvila nu. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!