Alliansen återinför pigan

2007-02-21 16:08:14
Högerregeringen har gjort ett förslag om det pigavdrag de pratat om. Förslaget innebär att de rika ska kunna dra av upp till 50 000 kronor för att ha lågavlönade kvinnor som städar hemma hos dem. Förslaget ska börja gälla 1 juli.

Högerregeringen skulle gärna gå tillbaka till det system som fanns för 100 år sen, då de rika hade tjänstefolk som var mer av slavar än arbetare med rättigheter. Då bodde pigorna hos arbetsgivaren och deras arbetsdag var aldrig kortare än 10 timmar. De hade ingen fritid eller semester. Lönen var låg och ibland var det inte tal om någon lön överhuvudtaget, bara mat, husrum och kanske några avlagda kläder.
Situationen för de som jobbar som pigor idag ser inte likadan ut, men på många sätt är den en liknande sådan. Reportern Kerstin Fredholm arbetade som svart städhjälp i några månader och skriver i boken Fint hemma om sina upplevelser.
Hon låg själv högst på löneskalan med 75-125 kronor i timmen. ”Polskorna”, som arbetsgivarna själva kallade dem, hade omkring 70 kronor och asylsökande och papperslösa 25-30 kronor. Vid löneförhandling var hon ensam och inte i en situation där hon kunde kräva mycket. Nästan ingen av de cirka 20 arbetsgivarna ville betala skatt. Två män försökte övertala henne att sälja sex till dem.

Bara för de rika

Vem är det då som köper tjänsterna? Kerstin trodde själv att hon skulle komma till stressade småbarnsfamiljer och sjuka pensionärer, men i själva verket var de flesta friska, utan barn i hemmet, förmögna och alla hade råd att betala vitt om de velat.
Hon fick anpassa sig efter alla deras nycker och nedlåtande behandling, till exempel att en arbetsgivare stod och skrek åt henne att hon gjorde fel när hon skalade potatis eller tvättade mattor. Hon skulle tacksamt ta emot gamla wienerbröd och avlagda kläder och se det som en del av lönen.
De som jobbar som svart städhjälp idag är främst invandrarkvinnor. I en undersökning från Linköpings universitet beskrev arbetsgivarna svenska hembiträden som besvärliga då de är mer noga med regler och oftare vågar säga ifrån, medan de tyckte att invandrare var medgörliga och inte ifrågasätter. De anställda kvinnorna är förstås medgörliga på grund av deras socialt utsatta position och de beskrev själva en vardag av låg inkomst, obetald arbetstid och en frustration över att hela tiden vara tvungen att vara till lags.
Även vita pigjobb är osäkra. Arbetsgivaren kan alltid avsluta anställningen utan att ge några skäl, vilket betyder att om städerskan protesterar mot felbehandling är det lätt för arbetsgivaren att avskeda henne. Det är egentligen olagligt, men det är svårt att bevisa att uppsägningen skedde av just det skälet.
När man städar ensam i ett privat hem har man inte den kollektiva styrkan som finns på vanliga arbetsplatser.
När arbetare och kvinnor vunnit rättigheter har det varit på grund av den kollektiva styrkan.

Slag mot kvinnokamp

Den första stora vågen av kvinnokamp kring början av 1900-talet, då bland annat rösträtten vanns, kom efter att kvinnor börjat arbeta i industrin och den andra stora vågen av kvinnokamp kom på 1970-talet, efter att kvinnor i stor skala kommit ut på arbetsmarknaden. Båda kampvågorna var en följd av att kvinnor inte längre var ensamma med sina problem.
Med pigjobb vill högerregeringen ta bort den styrkan och gå tillbaka till att kvinnor är ensamma och utsatta i en situation där de är förtryckta.
Borgare jämför ibland pigavdraget med ROT-avdraget för snickare och hantverkare.
Hantverkarna har emellertid inte samma beroende av de som köper tjänsterna. De får en annan respekt, eftersom de kommer och gör något som de som köper tjänsten själva inte kan. Det är en stor skillnad mellan det och att friska personer som kan städa sitt hem själva betalar någon annan att göra det vecka ut och vecka in. Den som anställer pigor köper inte bara själva tjänsten utan också status och förtryck av pigorna.

Svartarbetet finns kvar

Ett annat argument som borgarna använder är att det skulle bli fler jobb och vita arbeten, men de flesta som har svart städhjälp vill ha det så, de har redan nu råd att anställa vitt om de vill det. Oavsett skatteavdrag eller inte kommer det att finnas kvar en svart marknad som är billigare och som arbetsgivarna har mer kontroll över.
I Finland har ett liknande skatteavdrag genomförts. Det har bara gett 2 700-3 400 heltidstjänster, men har kostat staten ca 830 miljoner kronor. För samma summa pengar skulle man i Sverige kunna anställa 3 200 vårdbiträden i offentliga sektorn.
Vad regeringens syfte med det här förslaget är blir än mer uppenbart om man tittar på resten av deras politik. Pigavdraget är en del av deras kampanj för en otrygg arbetsmarknad, tillsammans med attackerna på a-kassan och att de vill ha fler visstidsanställningar.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!